Spreekbeurt Dansen

spreekbeurt-dansen
Door Nico Chrikai uit groep 8

Mijn spreekbeurt over dansen

Ik ben een echte sport, muziek en dansfan. Ik luister vooral naar muziek van Michael Jackson en imiteer het liefst zijn bewegingen na. Omdat muziek en dans mijn grootste bezigheid is na school hou ik hier mijn spreekbeurt over.

Wat is dansen?

Dansen is een vorm van bewegen op muziek en kan in allerlei vormen gedaan worden. Dansen kan een hobby zijn, maar het is ook mogelijk om op professioneel gebied te dansen in bijvoorbeeld een balletshow of als klassiek danser op de achtergrond bij een concert. In elk geval begint het dansen bij de meeste mensen als hobby en dat is goed, want dansen kan ook als sport gezien worden en dat is weer goed voor de gezondheid. Hier zal er informatie worden gegeven over onder meer de oorsprong van dansen en de verschillende soorten dansen.

Geschiedenis van het dansen

Dansen als vorm van beweging kent een lange geschiedenis en is terug te voeren naar een religieuze oorsprong. Er wordt namelijk gedacht dat de mensen de dans gebruikten als instrument om goden te bezweren en om uiting te geven aan de culturele beleving. Om die reden zijn er diverse soorten dansen ontstaan zoals rouwdansen, liefdesdansen en regendansen. Op prehistorische tekeningen zijn de eerste beeldende vormen van dans weergegeven. De bekende groepsdans uit Griekenland is daar nu nog een afgeleide van.

Verschillende soorten dans

Er zijn nu eenmaal enorm veel verschillende dansen, waarbij er wel een onderscheid gemaakt kan worden tussen klassieke dans en moderne dans. Het klassieke dansen zoals ballet is al in de vijftiende eeuw ontstaan in Italië en verder ontwikkeld in Frankrijk in de zestiende eeuw, waar balletvoorstellingen enorm werden gewaardeerd. Moderne dans is meer dansen op muziek van deze tijd, met meer snelle en spontane bewegingen in vergelijking met het klassiek dansen.

Groepsdansen

Naast individueel dansen is het fenomeen groepsdansen in veel landen ingeburgerd. Groepsdansen geven een uiting aan de cultuur van een land en worden daarom ook wel volksdansen genoemd. Naast volksdansen zijn er natuurlijk ook andersoortige groepsdansen, waarbij er individueel, maar wel in groepsverband gedanst wordt op dezelfde manier. Een voorbeeld daarvan is country-linedance en een meer bekend voorbeeld van een Nederlandse groepsdans is de polonaise, waarbij iedereen in een rij achter elkaar aan hopst en danst en daarbij de voorganger vasthoudt.

Dansen als sport

Iedereen kan natuurlijk in zijn vrije tijd naar muziek luisteren en daarop gaan dansen, maar het is ook mogelijk om dansen te zien als sport. Het voordeel van dansen als sport is dat er allerlei danspasjes worden aangeleerd en je op het laatst dus een hele choreografie kunt uitvoeren en eventueel zelfs kunt optreden. Populaire voorbeelden van dansen als sport zijn jazzballet, jazzdans, funky dance, ballet en stijldansen, waar ook wedstrijden in gehouden worden.

Dansen op straat wordt steeds meer gedaan door jongens, die zelf dansjes en bewegingen bedenken. Streetdance komt oorspronkelijk uit New York in de jaren tachtig en is samen met breakdance inmiddels ook in Nederland weer helemaal hip geworden. Er wordt bij het dansen op straat geluisterd naar onder meer naar een mix van muziek zoals jazz, house en hiphopmuziek. Ook wordt er op verschillende plekken al lesgegeven in streetdance, zodat ook deze dans als sport kan worden beoefend.