Spreekbeurt Volleybal

spreekbeurt-volleybal
Door Stefano Ackerman uit groep 8

Mijn spreekbeurt over volleybal

De allereerste keer heb ik volleybal gespeeld op school, eigenlijk was ik direct verslaafd en ben erna op zoek gegaan waar ik buiten school op les kon. Ik speel nu zelf een half jaartje en vind het nog steeds geweldig. Daarom wil ik graag mijn spreekbeurt over volleybal houden.

Wat is volleybal?

Volleybal is een hele leuke teamsport dat in een zaal op een volleybalveld wordt gespeeld. Het is zelfs zo’n leuke sport, dat het leuk is om aan iedereen te vertellen hoe volleybal gespeeld wordt. Ook interessant is het om te weten welke materialen er worden gebruikt en welke termen er gebruikt worden tijdens het spelen van volleybal. Dat zal hier allemaal besproken worden, zodat volleybal daarna door iedereen gespeeld kan worden volgens de regels.

Het volleybalveld

Bij het spelen van volleybal zijn er twee teams nodig, die elk op een speelhelft spelen. Elk team beschikt over zes spelers. Het volleybalveld wordt op de helft gedeeld door een volleybalnet. Het veld voor volwassen volleybalspelers is achttien meter lang en negen meter breed. Jonge kinderen spelen met drie of vier spelers per team tot een leeftijd van dertien jaar. Deze groep wordt de mini’s genoemd. Het veld is voor de mini’s dan ook kleiner met een lengte van twaalf of negen meter en een breedte van zes meter. Bovendien hangt het net natuurlijk lager op een hoogte van 2.05 meter of 2.15 meter. Bij de volwassen heren hangt het volleybalnet op 2.43 meter hoogte en bij de dames is dat 2.24 meter.

Materiaal en kleding

Om volleybal te kunnen spelen is er dus een volleybalveld nodig met een net en ook is er een bal nodig. Bij deze sport wordt er een speciale volleybal gebruikt, die licht is. Een volleybal weegt ongeveer 270 gram en bij de mini’s zelfs nog minder, want daar heeft de bal een gewicht van 220 gram. De kleding die bij volleybal gebruik wordt bestaat uit een shirt en een broekje. Verder moeten er goede gymschoenen gedragen worden net als kniebeschermers. Elke volleybalclub heeft een eigen kleur voor de kleding en vaak staat er ook een logo van de club op afgebeeld.

Het spel

Volleybal wordt gespeeld door te beginnen met een opslag. Deze opslag waarbij de bal omhoog wordt gegooid en met de hand over het net wordt geslagen, noemt men de service. De service kan zowel onderhands als bovenhands zijn. Het is de bedoeling om een punt te scoren in het veld van de tegenstander. Wie het eerst 25 punten heeft gescoord is de winnaar van de set, maar dan moet er wel met twee punten verschil gewonnen worden. Om de wedstrijd te winnen moet het team een aantal sets hebben gewonnen en dat zijn er meestal drie. De bal moet met de hand over het net geslagen geworden en het is bij volleybal dus verboden om lang balcontact te houden door bijvoorbeeld de bal vast te klemmen.

Wedstrijd en training

Als je lid bent van een volleybalclub, dan speel je wedstrijden en zijn er trainingen. Elke week zijn er een of meer keer volleybaltrainingen, waarin er technieken worden aangeleerd om te slaan en te blokken en wordt er aan de conditie gewerkt. Tijdens de wedstrijden is het natuurlijk de bedoeling om met je team de meeste punten te halen en de wedstrijd te winnen.