Spreekbeurt Frankrijk

spreekbeurt-frankrijk
Landen en steden
Door Jasper W. uit groep 8

Mijn spreekbeurt over Frankrijk

Ik houd deze spreekbeurt over Frankrijk omdat wij altijd in de zomer met de auto op campings door heel Frankrijk gaan staan en ik mensen wil laten zien hoe verschillend en mooi het land kan zijn.

Geografie van Frankrijk

De Franse republiek is gelegen in west Europa is 550.000km2 groot en er leven rond de 60 miljoen inwoners waarvan het grootste gedeelte katholiek is. De hoofdstad is Parijs welk ook direct de meeste inwoners heeft. De belangrijkste steden in Frankrijk met meer dan 1 miljoen inwoners zijn Parijs, Lyon, Marseille en Lille. Er stromen vele rivieren door Frankrijk heen zoals de Seine die recht door Parijs gaat en de Loire de langste rivier van Frankrijk is. Ook de Maas, de Rijn, de Moezel en de Schelde kun je hier vinden. Wat Frankrijk toch wel uniek maakt in Europa is zijn gevarieerde natuur. Frankrijk is voor Europeese begrippen dunbevolkt en heeft verschillende klimaten en een afwisselend landschap. Hier komen zowel veel buitenlandse toeristen voor als Fransen. Populair zijn natuurlijk de Pyrineeen, de alpen, de diverse natuurgebieden als Amorique en Camargue, en de kustgebienden zoals Provence.

Toerisme

Toerisme is een heel belangrijk onderdeel van de economie voor Frankrijk. Er komen jaarlijks misschien wel meer dan 100 miljoen toeristen naar Frankrijk toe om te kunnen genieten van de diverse mogelijkheden en schoonheden van dit land. Je kunt het je misschien niet voorstellen maar Frankrijk is wereldwijd de meest gewilde vakantiebestemming waarvan het grootste deel van de mensen natuurlijk de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacre Coeur wil zien. Toerisme zorgt rond de 7 – 8% van het bruto nationaal product. Veel mensen uit Europa trekken ook naar Frankrijk om daar de zomer door te brengen op een van de vele campings.

Geschiedenis van Frankrijk

Een stukje geschiedenis van Frankrijk. Natuurlijk wordt Frankrijk al heel lang bewoont door mensen, er wordt zelfs gezegd door archeologen dat er sporen van mensen zijn gevonden van wel een paar honderduizend jaar oud. Maar we kunnen eigenlijk pas vanaf 1200 voor chr. een duidelijk beeld geven wie zich hier gehuisvestigd hebben. Allereerst waren het namelijk de Galliers, die jongens bekend van de strips Asterix en Obelix. Beetje bij beetje werd echt het Galische rijk overgenomen door de keizer Julius Ceasar van het Romeinse rijk. Toen het einde van het Romeinse rijk kwam nam de koning van de Saksen Frankrijk over rond het jaar 500 n.c. Hierna is het land onder andere in handen geweest van Karel de Grote, de Noormannen, de Engelse koning Edward de derde en diverse koningen na hem.

Leuke vragenlijst over Frankrijk

  • Wat is de grootste stad van Frankrijk?
  • Wat is de langste rivier van Frankrijk?
  • Welke taal word er gesproken?
  • Noem 3 bekende toeristische trekpleisters van Parijs?