Spreekbeurt Italië

spreekbeurt-italie
Door Philip van Oorn uit groep 7

Mijn spreekbeurt over Italië

Ik ga mijn spreekbeurt houden over Italië, omdat ik daar deze zomer op vakantie ga. Ik wil nu dus graag alvast wat leren over Italië.

Het land Italie

Italië ligt in het zuiden van Europa. Het grenst aan Frankrijk, Zwitserland, Slovenië en Oostenrijk. Er zijn nog een aantal eilanden die bij Italië horen, waaronder Sicilië, Sardinië en Elba. In het oosten, westen en het zuiden grenst Italië aan de Middellandse Zee. De vorm van Italië is een laars met een hoge hak. De laars van Italië is ongeveer 1300 kilometer lang. Het land in totaal is zeven keer zo groot als Nederland en vier keer zo groot als Nederland, België en Luxemburg samen. Er wonen ongeveer zestig miljoen mensen in Italië. Ongeveer driekwart van Italië bestaat uit bergen en heuvels. Nog eens twintig procent is bebost. In het noorden van Italië liggen de Alpen en de Dolomieten. Daarnaast zijn er nog de Apennijnen. Maar naast deze bergen zijn er ook nog meren, zoals het Gardameer en het Comomeer. Er zijn ook nog rivieren in Italië waarvan de Po de belangrijkste en bekendste is. De hoofdstad van Italië is Rome. Er zijn ook nog enkele andere grote steden zoals Milaan, Turijn, Venetië, Napels en Florence.

Het klimaat

Het overgrote deel van Italië heeft een mediterraan klimaat. Dit houdt in dat de zomers in Italië warm zijn en de winters zijn niet heel erg koud. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe warmer het wordt. In de Alpen en de Apennijnen sneeuwt het vaak.

Eten in Italië

Ik ga nu even kort vertellen over het eten in Italië. Hier in Nederland ontbijt je meestal met boterhammen, een glas melk en een stuk fruit, maar in Italië krijg je wat melk en een klein beetje eten. Tussen de middag eten ze warm en ’s avonds eten ze weer warm. Ze eten ’s avonds wel vaak pas laat, rond acht uur. Hoofdgerechten in Italië zijn vooral ansjovis, bouillon, vlees, mosselen, rijst en pasta’s. En nagerechten zijn vooral ijs. Italianen staan bekend om hun lekkere ijs in allerlei smaken zoals vanille, chocolade, aardbeien, pistache en nog veel meer. Bekende Italiaanse drankjes zijn cappuccino en espresso.

Bezienswaardigheden

Jaarlijks gaan er miljoenen mensen op vakantie naar Italië. Ze gaan er vooral heen voor het lekkere weer, maar ook omdat het land erg mooi is en omdat er veel bezienswaardigheden zijn. Een voorbeeld van een bezienswaardigheid in Italië is het Colosseum. Het Colosseum ligt in Rome en het is gemaakt in de tijd van de Romeinen. In het midden van het Colosseum werden veel gladiatoren gevechten gehouden en hier kwamen veel mensen naar kijken. Nu zijn er geen gladiatoren gevechten meer, maar je kan wel een bezoek brengen aan het Colosseum als je dat wilt. Een andere bezienswaardigheid van Italië ligt ook in Rome. Dit is het pantheon en dit is één van de mooiste gebouwen in Italië. Het pantheon is een tempel en door de jaren heen zijn er veel vernielingen en veroveringen geweest in Rome, maar deze tempel staat nog steeds. Het is erg knap hoe de Romeinen dit gebouw hebben gemaakt en daarom gaan veel mensen er jaarlijks kijken. In Venetië kun je kijken naar de Brug der Zuchten. Deze brug is de verbinding tussen het land en de gevangenis. Als je vroeger de gevangenis in moest dan moest je eerst over de brug lopen naar de gevangenis. De naam van de brug is afgeleid van de zuchten die de gevangenen lieten. Ze liepen namelijk vaak voor de laatste keer in het daglicht voor een hele lange tijd en daarom moesten er veel gevangenen zuchten.