Hoe houd ik een spreekbeurt?

hoe-houd-ik-een-spreekbeurt

De voorbereiding van een spreekbeurt is heel belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een spreekbeurt maken. Je moet ruim van te voren materiaal verzamelen. Dit materiaal bestaat meestal uit boeken, tijdschriften, folders enzovoort. Heel vaak zal dit in de Bieb of op school wel te vinden zijn. Ook kun je natuurlijk internet gebruiken.

Als je het materiaal gevonden hebt, ga je dit lezen. Meestal heb je veel te veel informatie. Voor jezelf moet je nu gaan bepalen wat jij belangrijk genoeg vindt om te vertellen. Daarvan ga je hoofdstukjes maken. Daarmee kun je de spreekbeurt in onderwerpen opdelen. Een paar hoofdstukken en een paar andere onderdelen zoals; vragen stellen/beantwoorden; voorwerpen rond laten gaan).

Heel veel spreekbeurten beginnen met de geschiedenis van het onderwerp. Ook een omschrijving(dier) kan goed.

Als afsluiting van een spreekbeurt kun je het beste een paar vragen stellen aan de klas.

Hoe begin ik met een spreekbeurt?

Schrijf de spreekbeurt helemaal op. Lees de spreekbeurt daarna hardop een paar keer voor jezelf voor.

Ga dan een samenvatting maken. Dit doe je door de kernwoorden(belangrijkste onderwerpen) op te schrijven. Probeer daarna de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen. Op je ‘spiekbriefje’ die voor je ligt, heb je de belangrijkste woorden staan. Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken. Probeer niet steeds naar dezelfde kinderen te kijken. Een spreekbeurt duurt ongeveer 10 minuten. Oefen de spreekbeurt een keertje voor je vader/moeder, broertje/zusje of voor de spiegel.

Tips om je spreekbeurt goed te laten verlopen

  • Aan het eind van jouw spreekbeurt de spulletjes rond laten gaan. Doe dat nooit tijdens de spreekbeurt, want dan letten de kinderen niet op jou, maar op de spulletjes.
  • Als je een dier mee neemt, laat deze aan het begin en aan het eind zien. Niet tijdens jouw verhaal. Dieren maken onverwachte geluiden en bewegingen waardoor de kinderen niet meer naar je luisteren.
  • Plaatjes en tekeningen op het bord. Denk er aan dat iedereen dit moet kunnen zien. Hele kleine plaatjes hebben dus geen zin. Ga het bord niet versieren met allerlei vlaggetjes, bloemetjes en dergelijke. Dit hoort niet bij de spreekbeurt.

Tips tegen de zenuwen

Bijna iedereen die een spreekbeurt moet houden is zenuwachtig. Dat is heel normaal. Volwassenen hebben daar net zo goed last van. Toch moet je doorzetten. Hoe vaker je een spreekbeurt houdt, hoe minder last je van zenuwen krijgt. Dat is ook de reden dat jullie regelmatig een spreekbeurt moeten houden. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van. Om je te helpen heb ik een aantal tips voor je:

  • Zorg voor een goede voorbereiding
  • Zorg voor een duidelijk ‘spiekbriefje’ waar je de kernwoorden groot op hebt staan.
  • Oefen thuis een keer voor je ouders/broertje/zusje of voor de spiegel
  • Draag kleding waarin je je prettig voelt
  • Als je gespannen bent, moet je rustig en lang uitademen. Inademen gaat vanzelf. Doe alsof je een ballonnetje aan het opblazen bent

Veel succes met het houden van je spreekbeurt!

Heb jij tips tegen de zenuwen of hoe je een spreekbeurt houdt? Laat het ons weten door ons een bericht te sturen. Zo help je ook andere kinderen.