Spreekbeurt New York

spreekbeurt-new-york
Door Erik uit groep 8

Mijn spreekbeurt over New York

Mijn spreekbeurt gaat over New York want daar zou ik graag nog eens heen willen op vakantie

Over New York

New York is de grootste stad in de Verenigde Staten. New York wordt ook wel New York City genoemd, of kortweg NYC. Dit is om New York te onderscheiden van de gelijknamige staat New York. De staat New York ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten. New York City ligt dan in het zuidoosten van deze staat, tussen de bekende steden Washington D.C. en Boston. New York City ligt aan de Hudson River, die in verbinding ligt met de Atlantische Oceaan. Voor New York heeft dit een positieve invloed gehad op de handel met de rest van de wereld. In totaal wonen er meer dan 8,3 miljoen mensen in New York. Zij wonen verdeeld over vijf verschillende stadsdelen. New York bestaat uit de stadsdelen Manhattan, Queens, The Bronx, Brooklyn en Staten Island. New York heeft twee bijnamen. Vanwege dat het altijd druk en levendig is, heet New York ook wel The city that never sleeps. Een andere bijnaam die veel gebruikt wordt, is The Big Apple. Maar het is niet bekend waar deze bijnaam precies vandaan komt.

Toerisme en bezienswaardigheden

Per jaar komen er ongeveer vijftig miljoen toeristen naar New York om te genieten van de vele bezienswaardigheden in New York. De bekendste is het Vrijheidsbeeld. Deze toeristische attractie is erg belangrijk voor New York. Het beeld staat symbool voor het verwelkomen van iedereen, zowel Amerikanen, gasten als immigranten. De Verenigde Staten kregen het beeld cadeau van Frankrijk. Het Vrijheidsbeeld is 46 meter hoog. Reken je de sokkel mee dan is het beeld 93 meter hoog. Het Vrijheidsbeeld weegt 225.000 kilogram. Maar de toeristen in New York komen natuurlijk niet alleen voor het Vrijheidsbeeld naar Amerika. Ze willen ook graag het Empire State Building zien en wandelen door Central Park, over Times Square en door de Bronx Zoo. Winkelen kan aan Fifth Avenue en aan Madison Avenue. Veel mensen bezoeken ook de resten van het World Trade Center, wat nu bekend staat als Ground Zero. Ik ga straks nog iets vertellen over de aanslag op het World Trade Center. De meeste toeristen die naar New York gaan komen uit het Verenigd Koninkrijk. Ook komen er veel toeristen uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en Australië. Daarnaast komen er ook veel toeristen uit Spanje, de Benelux, Ierland en Japan.

Wolkenkrabbers en gele taxi’s

New York staat om twee dingen bekend: wolkenkrabbers en gele taxi’s. Eind 2008 stonden er meer dan 5.500 hoge gebouwen in New York. Hiervan waren vijftig wolkenkrabbers die hoger dan tweehonderd meter waren. De gele taxi’s noem je yellow cabs. Veel mensen in New York maken gebruik van taxi’s. Ze zijn namelijk altijd aanwezig en stukken goedkoper dan hier. Een vrije taxi kun je herkennen aan het brandende lampje op het dak. Je kunt de taxi aanhouden door je hand uit te steken, dan kun je instappen.

Aanslagen op het World trade center

Op 11 september 2001, ook wel bekend als 9/11, werden er terroristische aanslagen gepleegd. De terroristen van Al Qaida hebben vier vliegtuigen gekaapt. één vliegtuig stortte neer in Pennsylvania. Een ander vliegtuig boorde zich in het Pentagon. Maar twee vliegtuigen gingen in de Twin Towers van het World Trade Center. De aanslagen worden beschouwd als de grootste uit de geschiedenis. Er gingen bijna drieduizend mensen dood. Er zijn nog steeds mensen, ongeveer 25, die niet teruggevonden zijn. Er wordt dan ook aangenomen dat zij ook overleden zijn. De aanslagen hebben een enorme impact gehad. De pers had hierbij een grote rol, want de aanslag met het vliegtuig dat de zuidelijke toren ramde, was op de televisie te zien. Later bleek nog dat er camera’s waren die ook de eerste crash hadden gefilmd, dus deze beelden werden ook uitgezonden.