Spreekbeurt Griekenland

spreekbeurt-griekenland
Door Stefen Imael uit groep 8

Mijn spreekbeurt over Griekenland

Mijn vader is Nederlands en mijn moeder is Grieks en om iedereen een beetje meer te leren over het land van mijn moeder wil ik een spreekbeurt houden over Griekenland.

Griekenland is een prachtig land met zoveel cultuur en historie om je maanden mee zoet te houden. Het is een land dat hoort bij de E.U. wat je kunt vinden in het Zuid-Oosten van Europa. Landen waar Griekenland aan grenst zijn Albanie, Turkije, Bulgarije en Macedonie. Griekenland wordt ook wel eens de bakermat van de moderne westerse beschaving genoemd.

Over Griekenland

Griekenland is een vrij groot land met een kleine bevolkingsdichtheid, er wonen 11 miljoen mensen op een oppervlakte van 131.000km2 deze oppervlakte is drie keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Athene, de officiële taal die er gesproken word is Grieks en het grootste deel van de bevolking is Grieks-Orthodox. Door historische gebeurtenissen in Griekenland hebben ze veel invloed gehad op kunst, sport, taal, filosofie en politiek van de huidige westerse beschaving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het westerse alfabet, de olympische spelen, democratie en theater. Buiten dit is het een prachtig land om te bezoeken door zijn aparte berglandschappen, oceanen en eilanden. Niet voor niets behoort Griekenland tot werelds top bestemmingen voor toeristen.

Taal in Griekenland

Grieks is de officiële taal en is de moedertaal van het grootste gedeelte van de bevolking maar in sommige gedeelten wordt vaak in dialect gesproken. Ook is er nog een kleine minderheid die Turks, Bulgaars of Albanees spreekt, als mensen dit land bezoekers die alleen Engels spreken kunnen deze echter door de meeste Grieken worden verstaan. Het Latijns en Cyrillische alfabet zijn beiden afgeleid van het Griekse alfabet en dit is makkelijk te zien, bijna de helft van de Griekse letters lijken op hun Latijnse tegenhangers. Dit is ook het geval in het Cyrillische alfabet.

Eten en drinken in Griekenland

De Griekse keuken is bij de meeste mensen in Nederland wel een bekende keuken in ons landje is er in iedere stad wel een Grieks restaurant te vinden en kenmerkt zich door gerechten met vaak veel vlees, salade met pepers en bijbehorende sausjes als tzatziki. De Griekse keuken is een mix van lange inheemse tradities en invloeden van het buitenland, waarbij vooral Turkije en Italië invloed hebben gehad op de heerlijke gerechten. Omdat Griekenland voor een groot deel aan zee ligt worden veel gerechten bereid met schelpdieren. Ingrediënten die je vaak zult tegenkomen zijn olijfolie, citroen, tomaten, lamsvlees, rundvlees, kip en brood waarbij vaak genoeg ook genoten word van een wijntje.

De geschiedenis van Griekenland

Zoals al eerder vermeld is heeft Griekenland een zeer rijke geschiedenis die te omvangrijk is om in deze kleine spreekbeurt te beschrijven. Ik zal echter een korte inleiding geven in historische of belangrijke gebeurtenissen. De oudste opgravingen en geschriften die tot nu toe zijn gedaan in Griekenland stammen terug tot het jaar 3.000 voor Christus waardoor we een inzicht hebben gekregen over de gedachtengang toendertijd. De Grieken waren namelijk echter goden vereerders en hadden voor elk vreemd natuurverschijnsel wel een god die ze vereerden, zo was er voor de zon de god Apollo en voor de zee de god Poseidon. De meest bekende historische gebeurtenis voor de meesten onder ons is de aanval op Troje. Rond het jaar 1.200 v.c. brak de oorlog tussen Troje en de Grieken uit. De mooie vrouw van de Spartaanse koning Melanos was verliefd geworden op een van de zonen van Troje en was zodoende met hem mee gevlucht. Hierdoor ontketende zich een oorlog waarbij Melanos samen met zijn broer Agamemnon ten strijde trokken om Troje met de grond gelijk te maken. Deze grote oorlog met onnoemelijke slachtoffers kwam plots ten einde toen de Grieken door het bouwen van een houten paard die als een soort offer naar de goden werd achtergelaten op het strand van Troje via een list toegang verkregen tot de Trojaanse stad waardoor deze snel ten val kwam. Deze oorlog wordt beschreven door een aantal grote schrijvers in veel pracht en praal waarvan men tot op het heden de waarheden nog van probeert te achterhalen.