Spreekbeurt Turnen

spreekbeurt-turnen
Door Joep Schaatsman uit groep 7

Mijn spreekbeurt over turnen

Ik doe mijn spreekbeurt over turnen omdat mijn zusjes op turnen zitten en ik vaak bij ze ga kijken en ik het een hele leuke sport vind.

Turnen is een leuke sport, die zowel door jongens als door meisjes gedaan kan worden, maar in de praktijk zitten er meer meisjes op turnen als jongens. Turnen is niet hetzelfde als gymnastiek, maar kent wel heel veel variaties in de sport. Het turnen bestaat dan ook uit meerdere sportonderdelen zoals zo meteen duidelijk zal worden.

Turnen op toestellen

Turnsport is een sport, waarbij elke turner individueel bezig is met onder meer het sporten op toestellen. Voor het turnen wordt dan ook gebruik gemaakt van verschillende toestellen. Bekende turntoestellen zijn bijvoorbeeld de evenwichtsbalk, maar ook de brug, rekstok, ringen, paard en de evenwichtsbalk. Naast het turnen op toestellen kunnen er ook zogenaamde grondoefeningen gedaan worden. De grondoefeningen wordt uitgevoerd op een lange mat en daarop kan er onder meer een radslag gemaakt worden, maar ook koprollen en handstand worden daarop geoefend.

Turnsport

Om de turnsport goed te kunnen leren zijn lenigheid, conditie en kracht erg belangrijk. Door lenig te worden, zal de kans op het oplopen van blessures kleiner worden. Conditie en kracht zijn belangrijk om een oefening vol te kunnen houden en krachtoefeningen te kunnen laten zien, waarvoor de spieren sterk moeten zijn ontwikkeld. Turnen is een erg krachtige sport, waarbij er korte oefeningen worden gedaan, die enorm veel kracht kosten in een korte tijd. Kracht is ook nodig om voor het maken van een sprong voldoende snelheid te kunnen halen. Lenigheid is verder ook belangrijk omdat turnoefeningen ook op mooie wijze moeten worden uitgevoerd.

Hulpmiddelen bij turnen

Voor het turnen gebruik je normaal alleen je lichaam in combinatie met toestellen of een lange mat voor grondoefeningen. Bij turnen op toestellen, vooral bij de ringoefeningen, rekoefeningen en bij de brug is het van belang dat je geen gladde handen hebt. Om gladde handen te voorkomen en om de handpalmen wat stroever te maken, wordt er gebruik gemaakt van magnesiumcarbonaat. Dat is een soort van wit poeder, waarmee de handpalmen worden ingewreven. Voor de rekstok kunnen de turners gebruik maken van leertjes, waar drie vingers door heen passen en gezien kunnen worden als een soort handschoentjes, die bescherming bieden tegen blaren.

Turnkleding

Bij het trainen is het vooral belangrijk dat de turnkleding lekker zit en het lichaam voldoende vrijheid heeft om te bewegen, maar als er wedstrijden zijn is speciale turnkleding verplicht. De meisjes moeten bijvoorbeeld voor een wedstrijd verplicht een turnpakje dragen. Er kan dan gekozen worden voor een turnpakje met lange mouwen of zonder mouwen. De jongens moeten een lange gymnastiekbroek aan met een singlet, dat is een T-shirt zonder mouwen bij onder meer het paard, de ringen, de rekstok en de brug. Voor de sprong en de vloeroefeningen mogen de jongens ook kiezen voor een korte broek. De jury let tijdens sportwedstrijden streng op de kledingvoorschriften, want als de verkeerde kleding wordt gedragen, kunnen er punten worden afgetrokken.