Spreekbeurt Atletiek

spreekbeurt-atletiek
Door Jeffrey Ibuzu uit groep 7

Mijn spreekbeurt over atletiek

Ik wil een spreekbeurt houden over atletiek omdat ik zelf echt heel graag en sport doen. Zelf zit ik op judo en turnen maar in de toekomst zou ik graag verder willen gaan in de atletiek.

Wat is atletiek?

Atletiek is al zeer oud en gaat terug naar de tijd van de Griekse oudheid. Van oorsprong werd atletiek gedaan op de Griekse olympische spelen die iedere vier jaar werden gehouden ten ere van hun god Zeus. Tijdens deze spelen namen atleten het tegen elkaar op in kracht en uithoudingsvermogen. Je zou wel kunnen zeggen dat atletiek de oudste sport is van de wereld.

Onderdelen van atletiek. Er zijn vier verschillende soorten atletiek onderdelen. looponderdelen, werponderelen, springonderdelen en een mengelmoes van deze onderdelen genaamd meerkampen.

Looponderdelen

We kunnen deze onderdelen onderverdelen in drie categorieën: sprint, middenafstand en langeafstandslopen.

Sprint

Bij de sprint worden afstanden van 60, 100, 200 en 400 meter afgelegd. Dit zijn de officiele afstanden maar er zijn ook minder gebruikelijke afstanden als 150, 300, 500 en 600 meter.

Middenafstandlopen

De middenafstand wordt officieel het vaakst gerent op de afstanden 600, 800, 1.000 en 1.500 meter.

Langeafstandlopen

Dan hebben we tenslotte nog de langeafstandslopen die beginnen bij 3.000 meter en dan respectievelijk 5.000, 10.000, een halve marathon 21.975, de marathon 42.195 en dan heb je nog de zogeheten ultralopen van 50, 100 en 1000 km. Er is sprake van een ultraloop als de te leggen afstand groter is dan een marathon.

Naast deze gebruikelijke looponderdelen zijn er ook nog 3 andere speciale onderdelen namelijk de estafetteloop, snelwandelen en het hordenlopen.

Estaffeteloop

Bij de estafetteloop is er een team van hardlopers die samen een stokje over een bepaalde afstand moeten rennen. Daarbij is het de bedoeling dat elke speler een afstand van bijvoorbeeld honderd meter rent en dan het stokje afgeeft aan de teamgenoot, om geen snelheid te verliezen rent de teamgenoot ook al als hij het estafettestokje overneemt.

Snelwandelen

Snelwandelen is ook een apart looponderdeel waar deelnemers zoals de naam al zegt zo hard mogelijk moeten wandelen en moet er altijd 1 voet op de grond staan. Ook hier zijn er verschillende af te leggen afstanden namelijk 3, 5, 20, 30 en 50 kilometer.

Hordenlopen

En dan hebben we uiteindelijk nog het hordenlopen. Bij dit onderdeel staan er op de baan tien hindernissen waar men overheen moet springen, dit is een zeer lastig onderdeel waar atleten niet te hoog ( want dan verliezen ze snelheid ) en niet laag ( de kans om te struikellen wordt te groot ) springen. Dit onderdeel wordt gedaan op de afstanden 50, 100, 200, 400 en 3.000 meter.

Springonderdelen

De springonderdelen bestaan uit vier dingen. Het poolstokspringen, het hoogspringen, het verspringen en de driesprong.

Hoogspringen

Bij het hoogspringen is het de bedoeling dat de atleet over een lat spring die op twee palen rust. Iedere keer dat de sprong succesvol is uitgevoerd gaat de lat een paar centimeter omhoog. Dit gaat zo lang door tot de atleet drie keer achter elkaar de lat er af heeft gestoten. Bij hoogspringen halen de atleten makkelijk een hoogte van twee meter.

Poolstokspringen

Bij poolstokspringen is het de bedoeling dat je door middel van een flexibele stok over een lat probeert te springen zonder deze er af te stoten. Net als bij hoogspringen wordt de atleet er na drie mislukte pogingen van uitgesloten. Bij dit onderdeel staat het wereldrecord op een enorme hoogte van 6 meter en 14 centimeter.

Verspringen

Bij verspringen moet de atleet door middel van een aanloop proberen zo ver mogelijk te springen in een zandbak. Bij dit onderdeel krijgt iedere atleet 3 pogingen waarbij de verste poging telt. Hierbij staat het wereldrecord op bijna 9 meter.

Driesprong

Dan hebben we nog de driesprong of de hink stap sprong zoals deze ook wel genoemd wordt. Bij dit onderdeel is het de bedoeling dat een atleet een aanloop neemt en dan springt, met dezelfde voet neer te komen, dan een zo groot mogelijk stap maakt waarmee hij met de andere voet moet neerkomen om dan vervolgens een sprong te maken om vervolgens in de zandbak te komen. Dit onderdeel wordt door alle atleten als zwaar onderdeel beschouwd.

Leuke vragenlijst over atletiek

  • Noem alle 4 de onderdelen van atletiek
  • Waar komt atletiek van oorsprong vandaan?
  • Wat is een hink-stap-sprong?
  • Wat is een ultraloop?