Spreekbeurt Nederland

spreekbeurt-nederland
Door Janneke uit groep 7

Mijn spreekbeurt over Nederland

Ik wil graag mijn spreekbeurt houden over Nederland, omdat we er wonen, maar eigenlijk weet ik helemaal niet zo veel van Nederland. Nu wil ik dus graag iets meer erover weten en daarom doe ik mijn spreekbeurt over Nederland.

Het land

Nederland ligt in West-Europa. Het grenst aan België en Duitsland en ook aan de Noordzee. De totale oppervlakte van Nederland is meer dan 40.000 vierkante kilometer. Bijna een vijfde daarvan bestaat uit water. De hoofdstad van Nederland is Amsterdam en in totaal wonen er ongeveer zestien miljoen mensen in Nederland. Deze zestien miljoen mensen wonen verdeeld over twaalf provincies. De provincies van Nederland zijn Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Utrecht, Zuid- Holland, Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Flevoland. Nederland is een monarchie. Dit betekent dat de baas van Nederland een koning of koningin is. Op dit moment is dat koningin Beatrix. Maar ondanks dat koningin Beatrix de baas is, heeft zij het niet voor het zeggen. Het echte bestuur van Nederland wordt namelijk gevormd door de Eerste en de Tweede kamer.

Het klimaat

Het klimaat in Nederland is een gematigd zeeklimaat. Het waait vaak erg hard in Nederland en dan vooral aan de kust. Als het zomer is dan is de temperatuur gemiddeld 28 graden. In de winter ligt de temperatuur vaak rond het vriespunt. Regen valt in Nederland in alle seizoenen. Het klimaat in Nederland is een beetje raar, want het kan zomaar sneeuwen in het najaar en hagelen in de zomer.

Cultuur

Net als elk ander land heeft ook Nederland een eigen cultuur. Ik ga nu wat vertellen over de nationale symbolen, de tradities en de feestdagen. Het bekendste nationale symbool is toch wel de Nederlandse vlag. Deze vlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren rood, wit en blauw. Een ander nationaal symbool is het Nederlandse volkslied dat het Wilhelmus heet. En nog een ander nationaal symbool is het portret van het staatshoofd dat wordt aangebracht op munten en postzegels. Er zijn veel tradities en feesten in Nederland, zoals Koninginnedag, Bevrijdingsdag, Sinterklaas, Kerstmis, Hemelvaart, Pinksteren, Goede Vrijdag en Pasen. En daarnaast nog Sint-Maarten, Oud&Nieuw; en carnaval zijn ook erg bekend.

Eten

Veel mensen eten ’s avonds warm, meestal is dat aardappelen, groente en vlees. Kenmerken voor de Nederlandse keuken zijn toch wel stamppotten zoals stamppot boerenkool, andijvie, zuurkool en nog veel meer. Ook wordt er veel brood gegeten, maar dat is meestal ’s ochtends en ’s middags. Veelgebruikt beleg is worst, kaas, hagelslag, pasta en pindakaas. Er is veel eten dat bekend is in Nederland zoals Edammer kaas en Goudse kaas, pannenkoeken, poffertjes, Limburgse vlaaien, stroopwafels, dropjes en oliebollen. Maar ook kroketten en frikadellen zijn typisch Nederlands. De laatste tijd zie je wel dat er veel eten uit het buitenland komt, zoals Indisch, Chinees en Italiaans.

Toerisme

Er komen jaarlijks ongeveer tien tot elf miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland om hier vakantie te houden. Vooral Amsterdam is erg populair, onder meer door de coffeeshops en de Wallen. Maar ook de grachten, de historische bouwwerken en de musea in Amsterdam trekken veel toeristen naar de hoofdstad. Van het totaal aantal toeristen komt bijna de helft naar Amsterdam. Maar naast Amsterdam zijn er nog veel meer plaatsen die vaak bezocht worden zoals Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Voor historische plaatsen gaan veel mensen naar Gouda, Middelburg, Veere, Maastricht, Delft en Alkmaar. Japanners en Chinezen staan erom bekend om naar Volendam te gaan. Veel toeristen brengen ook een bezoekje aan attracties, zoals de Efteling, Duinrell en Walibi. Maar ook veel mensen gaan naar Madurodam, de Euromast, Blijdorp of Artis om daar een dagje door te brengen. In Nederland is dus genoeg te doen in je vrije tijd en veel toeristen komen dan ook naar ons land om hiervan te genieten.