Spreekbeurt Zuid-Afrika

spreekbeurt-zuid-afrika
Door Pieter uit Uden uit groep 8

Mijn spreekbeurt over Zuid-Afrika

Ik hou mijn spreekbeurt over Zuid-Afrika, omdat het me een leuk onderwerp lijkt en ik daar graag zou heen willen op vakantie. Ik wist nog niet zoveel over Zuid-Afrika dus nu kan ik er wat over leren.

Algemene Informatie

Zuid-Afrika is een land dat helemaal in het zuiden van Afrika ligt. Het is 1,2 miljoen vierkant kilometer en er wonen 43 miljoen mensen in Zuid-Afrika. De hoofdstad is Pretoria en hier wonen ongeveer 900.000 mensen. In Zuid-Afrika wordt Afrikaans en Engels gesproken. Ook wordt er Zoeloe gesproken in Zuid-Afrika. Van de bevolking in Zuid-Afrika is 75% zwart en 14% blank. De rest is iets er tussenin. Bijna zeventig procent is christelijk en de rest heeft een ander geloof of geen geloof.

De Afrikaanse keuken
De Afrikaanse keuken staat bij veel mensen bekend als dat die mensen alleen maar rijst eten. Maar natuurlijk is dit niet waar. Er is genoeg te eten in Afrika. Vaak wordt er gebruik gemaakt van pinda’s, cassave, aardappelen, bakbanaan en groene groenten. Maar ook wordt er fruit, knoflook, couscous, schapenvlees en olijfolie gebruikt. Ook granen, rijst, erwten, linzen, citroen, aubergines en yoghurt worden vaak gebruikt in de Afrikaanse keuken.

De Afrikaanse economie

Zuid-Afrika is een ontwikkelingsland. De inkomsten in dit land zijn dan ook niet heel erg hoog. Toch worden de inkomens in Zuid-Afrika als gemiddeld beschouwd, vergeleken met de wereld. Toch is Zuid-Afrika niet één en al economisch probleem. Het land heeft namelijk goed ontwikkelde financiële-, juridische-, communicatie-, energie- en transportsectoren. Maar criminaliteit, corruptie en AIDS zijn grote problemen voor de Afrikaanse economie. In 1995 had Zuid-Afrika de hoogste misdaadcijfers ter wereld. Per uur werden er daar toen ongeveer twee mensen vermoord. In 2008 werden er bijna 22.000 mensen vermoord in Zuid-Afrika. Dat is dus zestig per dag. Daarnaast is meer dan een kwart van alle Zuid-Afrikanen werkloos. De Zuid-Afrikaanse boeren verbouwen maïs, tarwe, suikerriet, fruit, groente, runderen, gevogelte en schapen. Daarnaast hebben ze goud, diamant, metalen en mineralen die ze exporteren en zelf gebruiken.

Bezienswaardigheden

Net als elk anders land heeft ook Zuid-Afrika enkele bezienswaardigheden. Zo heb je bijvoorbeeld de Tafelberg. Dit is een berg die uitkijkt over Kaapstad. Het hoogste punt van de Tafelberg is 1086 meter hoog. Rondom de Tafelberg ligt het Nationaal Park Tafelberg. Een andere bezienswaardigheid is Kaap de Goede Hoop. Dit is het zuid-westelijkste punt van Afrika. En een derde bezienswaardigheid is Robbeneiland. Dit ligt bij Kaapstad voor de kust. Dit eiland werd ruim vierhonderd jaar gebruikt voor gevangenen.

Nelson Mandela

Dan wil ik nog even wat vertellen over Nelson Mandela. Hij was van 1994 tot 1999 president van Zuid-Afrika. Hij was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij streed tegen de apartheid. Dat is dat de verschillende rassen gescheiden van elkaar moeten leven. Nelson Mandela werd er van beschuldigd dat hij een guerrillaoorlog aan het voorbereiden was en hier werd hij voor veroordeeld. Hij moest dus naar de gevangenis, maar laster werd hij vrijgesproken. Hij heeft vastgezeten op Robbeneiland, waar ik net wat over vertelde. Na 27 jaar gevangen te hebben gezeten werd Nelson Mandela vrijgelaten in 1990.