Spreekbeurt Olympische Spelen

spreekbeurt-olympische-spelen
Door Sara Spangeberg uit groep 7

Mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen

Ik vind bijna alle sporten leuk en interessant, of ik er nu alleen naar kan kijken of ik zelf kan mee doen het maakt me eigenlijk niets uit. De Olympische Spelen is dan ook een super sport evenement voor mij waar je kan zien hoe goed je eigen land gaat presteren tegen de rest van de wereld. Uit grote persoonlijke interesse ga ik dan ook over de Olympische Spelen mijn spreekbeurt houden.

Wat zijn de Olympische Spelen?

De Olympische Spelen is een groot sporttoernooi, waar sporters uit landen over de hele wereld aan deelnemen. De Olympische Spelen worden om de vier jaar gehouden en zijn te onderscheiden in de Olympische Winterspelen en de Olympische Zomerspelen. Dit grote sporttoernooi bestaat al heel erg lang en ik begin dan ook met te vertellen over de geschiedenis van de Olympische Spelen.

Geschiedenis Olympische Spelen

In de oudheid werden de Olympische Spelen gehouden in de Griekse stad Olympia, waar de Klassieke Spelen voor het eerst op traditionele wijze gehouden werden in 776 voor Christus ter ere van de Griekse oppergod Zeus. De eerste Klassieke Spelen waren gericht op slechts één sportonderdeel, namelijk het hardlopen. In de eeuwen erna werden er langzamerhand verschillende sportonderdelen aan toegevoegd zoals worstelen, boksen, maar ook paardenrennen en atletiek.

Olympische vlag

De Olympische Beweging, die onder meer bestaat uit internationale sportfederaties en het Internationaal Olympisch Comité, maakt voor de Spelen gebruik van diverse symbolen, De Olympische vlag met de vijf ringen, die geschakeld zijn, is een van de duidelijk herkenbare symbolen. De vijf ringen worden gebruikt om de vijf werelddelen mee aan te duiden en de kleuren van de ringen, rood, zwart, groen, blauw, geel en de witte achtergrond staan symbool voor het gegeven dat elke nationale vlag wel een van deze kleuren in zich draagt. De Olympische vlag werd voor het eerst in 1920 gevoerd in Antwerpen tijdens de zomerspelen.

Olympisch vuur

Het Olympisch vuur is een belangrijk element voor de start van de Olympische Spelen. De toorts wordt volgens traditie in de stad Olympia in Griekenland aangestoken door gebruik te maken van het zonlicht en vervolgens door verschillende personen in estafettevorm naar de plaats van bestemming gebracht. De eerste keer dat deze traditie voor de start van de moderne Olympische Spelen werd gebruikt, was in 1928 in de stad Amsterdam. Het vuur blijft tijdens het toernooi steeds branden.