Spreekbeurt Afrika

spreekbeurt-afrika
Door Alex uit groep 8

Mijn spreekbeurt over Afrika

Ik wil mijn spreekbeurt houden over Afrika, omdat ik daar nog nooit geweest ben. Ik wil er graag een keer heen, maar ik wil eerst wel weten wat er allemaal is in Afrika.

De ligging van Afrika

Afrika is het op één na grootste continent op de wereld. Azië is groter dan Afrika. Afrika is meer dan dertig miljoen vierkante kilometer en dit is ongeveer twintig procent van het hele oppervlak van de aarde. In Afrika wonen meer dan een miljard mensen. Afrika ligt onder Europa. Onder Afrika valt zowel het vasteland als de eilanden die bij Afrika horen. De noordkust van Afrika is rijk en vruchtbaar, maar daaronder ligt de droge Sahara. Ten zuiden van deze woestijn liggen regenwouden. In het zuiden en in het oosten vind je veel droge grasvlakten met een paar bomen en wat struiken. Het overige deel van Afrika bestaat vooral uit gras. Aan de westkant van Afrika ligt de Atlantische Oceaan. Aan de andere kant, dus aan de oostkust, ligt de Indische Oceaan. In het noorden van Afrika vind je een paar kilometers zee die het continent scheiden van Europa en ook het Suezkanaal naar Azië. Het vasteland van Afrika kun je in vijf delen opdelen: West-Afrika, Oost- Afrika, Centraal Afrika, Zuidelijk Afrika, Noord-Afrika.

Reliëf in Afrika

Afrika heeft verschillende hoogtes en vlaktes waar ik wat over wil vertellen. Als eerste heb je de vlaktes. Deze zijn te verdelen in de kustvlaktes en de vlaktes in het binnenland. Zoals de namen al aangeven liggen de kustvlaktes aan de kustlijn en de vlaktes in het binnenland liggen in het binnenland. Afrika heeft ook gebergten. Die kun je ook in twee typen indelen, namelijk de jonge gebergten en de oude gebergten. En de derde soort reliëf zijn de plateaus. Ook dit kun je in twee delen verdelen, namelijk het Laag Plateau en het Hoog Plateau. Dit vind je allebei over haast heel Afrika terug.

Klimaat in Afrika

Vrijwel in het hele jaar is het warm in Afrika. De gemiddelde temperatuur in Afrika is namelijk meer dan 28 graden C. Per jaar valt er 50 tot 150 centimeter regen. Het klimaat in Afrika valt grotendeels in het tropische klimaat, maar in het noorden en zuiden is sprake van een subtropisch klimaat. De seizoenen in Afrika zijn afwisselend nat en droog.

De bevolking

Afrika heeft 53 zelfstandige staten. Eerder heb ik al verteld dat er een miljard mensen wonen in Afrika. Hier vind je dus veel verschillende volkeren en culturen in terug. De meeste mensen wonen op het platteland. Ze verbouwen daar hun eigen voedsel en dit is meestal maar net genoeg om zelf van te eten. De bevolking op het platteland verbouwt verschillende dingen. In de tropische gebieden en in de regenwouden worden bananen en cassave verbouwt. In de droge streken wordt veek gefokt en graan verbouwt. Er wonen verschillende stammen in Afrika. Sommige stammen leven al generaties in hetzelfde dorp op het platteland. Andere stammen wonen nog maar sinds kort in bepaalde dorpen op het platteland. Er zijn ook stammen die steeds verhuizen en rondtrekken. Dit noem je nomaden.

Onrust en ellende

In Afrika wordt veel gevochten. Vaak worden deze oorlogen veroorzaakt door onenigheid in de politiek en door regeringen die corrupt zijn. Een bekende burgeroorlog in Afrika is de burgeroorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Hier vielen meer dan 800.000 doden bij. Daarnaast zorgt ook hongersnood voor veel problemen. Als de boeren te maken krijgen met een tegenvallende oogst dan gaan er veel mensen dood van de honger. Dat de oogsten tegenvallen kan bijvoorbeeld komen door een tekort aan water. Er wordt ook veel ruzie gemaakt om grondstoffen in Afrika. In Afrika kun je koper, goud, diamant, aardolie en koffie gewonnen. Maar er ontstaat veel ruzie over wie deze grondstoffen mag verkopen.

The big five

Misschien heb je wel eens gehoord van The big five. Dit zijn de vijf grootste dieren die je tegenkomt in Zuid-Afrika. De dieren die hierbij horen zijn de olifant, de neushoorn, de luipaard, de buffel en de leeuw. De naam big five slaat niet op hoe groot, hoe sterk of hoe gevaarlijk deze vijf dieren zijn. Deze vijf dieren zijn het moeilijkste om op te jagen, omdat ze zichzelf snel verdedigen als ze denken dat ze in gevaar zijn. Veel toeristen gaan naar Afrika op vakantie om The big five te zien. Ze gaan dan mee met een safari om foto’s te maken van alle vijf de dieren.