Spreekbeurt Marokko

spreekbeurt-marokko
Door Yolanda uit groep 7

Mijn spreekbeurt over Marokko

Ik houd deze spreekbeurt over Marokko omdat ik veel vrienden hiervandaan heb en ik hoop dat ik een keertje op vakantie hier naartoe kan gaan.

Marokko is een land, dat in Noordwest-Afrika ligt en twee buurlanden kent namelijk Algerije en de Westelijke Sahara. Verder ligt Marokko aan verschillende zeeën, namelijk aan de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en aan de Atlantische Oceaan. Aan de overkant van Marokko ligt Spanje, die door de Straat van Gibraltar met een breedte van dertien kilometer van elkaar gescheiden worden. Marokko is een interessant land met een bijzondere cultuur.

Koninkrijk Marokko

In het Koninkrijk Marokko wonen meer dan 34 miljoen mensen en het land is bijna twintig keer zo groot als bijvoorbeeld Nederland. De meeste inwoners van Marokko wonen in steden en het platteland is minder bevolkt. De hoofdstad van Marokko is Rabat, maar Casablanca is de grootste stad met meer dan drie miljoen inwoners. Andere belangrijke steden in Marokko zijn onder meer Fez en Marrakesh en Tanger.

Marokkaanse vlag

De Marokkaanse vlag heeft twee kleuren, namelijk rood en groen. De achtergrond van de vlag van Marokko is rood en het groene symbool in het midden van de vlag, dat kan worden vergeleken met een ster, heeft een groene kleur. Het groene symbool is een pentagram en betekent een vijfpuntige ster. De Marokkaanse vlag zoals die er nu uitziet is al sinds 1915 de officiële vlag van Marokko en dat is ook zo gebleven na de onafhankelijkheid van Marokko.

Marokkaanse taal

In Marokko is de officiële taal het Arabisch, maar in het dagelijkse leven worden er verschillende talen gesproken door de bevolking zoals het Berbers, Frans en het Marokkaans Arabisch. Daarnaast komen er per regio natuurlijk ook nog allerlei dialecten voor, zodat er sprake is van verschillende onofficiële talen in Marokko. De officiële taal van het land, het Arabisch wordt tevens gebruikt voor de godsdienst van het land, namelijk de islam. De meeste inwoners van Marokko geloven in de islam, maar er zijn ook andere godsdiensten in Marokko, die door een beperkt deel van de bevolking wordt aangehangen zoals het christendom en het Jodendom. Er is zelfs een Joodse wijk genaamd Mellah in de stad Fez.

Marokkaanse gerechten

De Marokkaanse keuken is zeer gevarieerd en dat komt vooral door de invloeden uit andere landen zoals uit Spanje, Portugal, het Midden-Oosten en Afrika. De combinatie van al deze invloeden heeft de Marokkaanse keuken zo gevarieerd gemaakt. Een van de bekendste Marokkaanse gerechten is couscous. Deze maaltijd wordt vaak gezamenlijk met de familie gegeten als op vrijdag de moskee bezocht is. Andere lekkere Marokkaanse gerechten zijn onder meer pastila. Dat is een hartige taart met kip erin. Het nationale drankje in Marokko is groene thee met munt.