Spreekbeurt Portugal

spreekbeurt-portugal

Mijn spreekbeurt over Portugal

Portugal, daar gaat mijn spreekbeurt over. Een paar weken geleden ben ik met mijn familie naar Portugal geweest. Sommige mensen noemen het ook wel de Portugese Republiek. Ik kan Portugal nu op de kaart aanwijzen, het ligt namelijk in het zuidwesten van Europa. Het grenst aan Spanje, maar ook aan de Atlantische Oceaan. Portugal heeft een oppervlakte van 92.212 km². Dit is drie keer de oppervlakte van België en ruim twee keer de oppervlakte van Nederland. Dat is natuurlijk een groot land, maar er wonen dan ook 10,7 miljoen mensen. De hoofdstad is Lissabon en dat is ook de grootste stad van Portugal.

De taal in Portugal

In het land Portugal spreken ze Portugees. Als je naar Miranda do Dourodan gaat, kunnen ze daar ook Mirandees spreken, maar het is wel bekend geworden als minderheidstaal. De officiële taal is dan ook Portugees in heel Portugal. Het is een Romaanse taal. Het Mirandees wordt gesproken door ongeveer 15.000 mensen. Het is geen eenvoudige taal om te leren.

De religie

Katholiek is de bekendste religie in Portugal, maar ook joden en hindoes komen hier voor. Er zijn ook bedevaartoorden waar mensen naar toe komen. De meeste mensen gaan naar de kerk, kinderen krijgen op school ook godsdienstles. Dit is wel wat minder geworden dan vroeger, vroeger was er erg veel religie in Portugal, maar nu niet meer. Toch wordt er iedere keer nog veel aandacht besteed aan de godsdiensten, met name rond de godsdienstige of kerkelijke feestdagen.

Geografie

Portugal heeft maar één buurland en dat is Spanje. Ze delen samen een 1214 km lange landgrens. De kunstlijn van het westen en zuiden van Portugal is ongeveer 832 km en ligt aan de Atlantische Oceaan. In dit land is een mediterraan klimaat, in het noorden is het frisser maar ook vochtiger. In het zuiden is het wat warmer. Vaak is het daar ook het hele jaar droog en zonnig. Als je verder van de kust weggaat dan is het nog warmer, zeker wanneer je richting Spanje gaat. Er zijn veel lange en droge periodes in Portugal.

Vragenlijst over Portugal

  • Hoeveel mensen wonen er in Portugal?
  • Wat is de hoofdstad van Portugal?
  • Hoe groot is Portugal?
  • Welke talen spreken ze in Portugal?
  • Hoe kun je Portugal herkennen?

  • Ontdek nu of dat iedereen goed heeft opgelet. Kun jij zelf de vragen beantwoorden? Dan kun je de spreekbeurt waarschijnlijk goed uit je hoofd vertellen!