Spreekbeurt Turkije

spreekbeurt-turkije
Door Marloes Pracht uit Volendam

Mijn spreekbeurt over Turkije

Ik wil deze spreekbeurt houden over Turkije omdat ik vorige zomer met mijn ouders in Antalya ben geweest en hier erg wonderbaarlijke dingen heb gezien en heb meegemaakt.

Land: Turkije
Waar: Zuid-Oost Europa
Ontstaan: ongeveer 1300 na Christus
Munteenheid: Turkse Lira
Belangrijkste rivier: de Eufraat
Hoofdstad: Ankara
Inwoners: 80 miljoen
Grootste geloof: Moslim

Toerisme in Turkije

Het vreemde is dat Turkije eigenlijk nooit echt een populaire vakantiebestemming is geweest maar recentelijk is uitgegroeid tot een top vakantiebestemming. Het is er goedkoop, veel zonneschijn, prachtige stranden en heeft prachtige historische gebouwen en cultuur. Istanbul is zelfs uitgeroepen tot culturele hoofdstad van 2010, je hebt hier prachtige architectuur en je vind er gebouwen als de blauwe moskee, het Kopkapi Paleis, de Chorakerk en de Galatoren.

Klimaat en landschap van Turkije

Zowel het landschap als het klimaat zijn ontzettend verschillend over het hele land. Er komen tropische stranden voor, woestijnen, vruchtbare landschappen en ruige gebergtes. Turkije heeft zelfs plekken waar zogeheten eeuwige sneeuw ligt, bijvoorbeeld op de hoogste berg van Turkije de Ararat deze is meer dan 5000 meter hoog. Het klimaat is het beste in te delen per regio. In de kustgebieden is het aannemelijk warm tot een erg hete zomer, in centraal Turkije is er een landklimaat met een redelijke warme zomer en in de hoger gelegen bergen zijn er vaak strenge winters waar leven vaak zeer moeizaam is.

De taal

De hoofdtaal van Turkije is Turks en ongeveer 90% van de bevolking spreekt deze taal hiernaast spreken een groot aantal mensen dialect, Koerdisch, Armeens, Arabisch of Grieks deze talen behoren allemaal tot de Turkse taalfamilie. Het grappige is dat de oorspronkelijke Turkse taal werd gesproken door nomaden in Mongolië die het hebben meegebracht naar Turkije

Eten en drinken

De Turkse keuken is zeer uitgebreid. Voor iedere eter is er wel een heerlijk gerecht te vinden maar staat vooral bekend om zijn vegetarische gerechten en heerlijke zoetheden. Als je bij Turkse mensen thuiskomt zal je al snel opmerken dat het gezin niet altijd gezamenlijk op dezelfde tijd gaat eten. In de traditionele gezinnen maakt de vrouw des huizes vaak al vroeg op de dag de maaltijd klaar zodat als iemand thuis komt en honger heeft direct kan gaan eten. Over het algemeen is het ontbijt vrij simpel je moet hier denken aan brood met komkommer, fetakaas en olijven en soms eieren. Daarnaast wordt niet als bij ons de avondmaaltijd als het belangrijkste gezien maar juist de lunch, deze wordt vaak warm opgediend met vaak brood als bijgerecht. Bekende gerechten wat iedereen vast kent zijn Doner kebab, sis kebab, baklava en kadayif.

Handige woordenlijst Turks

Voor als je naar Turkije gaat heb ik hier een handige woordenlijst samengesteld.

Alsjeblieft: lütfen
Apotheek: Eczane
Duur: Pahali
Bedankt: Tesekkürler
Goedemorgen: Günaydin
Hallo: Merhaba
Nee: Yeni
Ja: Evet
Koud: Garson
Rekening: Hesap

Leuke vragenlijst over Turkije

  • Wat is de hoofdstad van Turkije ?
  • Met welke munt wordt er in Turkije betaald ?
  • Welke taal word er gesproken ?
  • Waar gaan toeristen voor naar Turkije ?