Spreekbeurt Tennis

spreekbeurt-tennis
Door Kevin Schobben uit Maastricht

Mijn spreekbeurt over tennis

Ik wil deze spreekbeurt geven over tennis omdat ik zelf al 2 jaar tennis speel en hopelijk later op professioneel niveau mee kan spelen.

Wat is tennis?

Tennis is een van werelds meest populairste balsporten ( buiten voetbal ) waarbij het de bedoeling is dat men de tennisbal met een racket over het net speelt en ervoor te zorgen dat de tegenspeler(s) de bal niet terug kan spelen.

Spelverloop tennis

Het spelverloop van Tennis is simpel, het is de bedoeling dat de ene speler (of team bij dubbelspel) het afgesproken aantal sets wint om te winnen van de tegenstander. Allereerst wordt er geloot wie begint met de opslag of service genoemd. De service is de opslag waarmee speler de bal vanuit de achterlijn in het spel brengt door hem over het net te slaan in het servicevak van de tegenstander deze is diagonaal aan de plek van de speler die serveert in het vak aan het achter het net. Als bij de service het net wordt geraakt zal er opnieuw moeten worden opgeslagen, maar als de speler de bal buiten het servicevlak slaat wordt dit gezien als fout. Bij een goede service begint het gevecht om een punt, er zal zo vaak over en heen worden geslagen totdat een speler het niet meer lukt een bal terug te slaan of een speler de bal buiten het speelveld slaat.

Verschillende slagen bij tennis

Als je nog nooit tennis hebt gezien zul je waarschijnlijk denken dat het er allemaal makkelijk uit ziet en dat er maar 1 soort slag is, niets is minder waar. Ervaren tennisspelers kunnen door effect te geven aan de bal deze op diverse manieren manipuleren om de tegenstander van slag te brengen. Naast de normale slagen respectievelijk de forehand en backhand kan men door middel van effect te gebruiken slagen geven met topspin, backspin, slice, dropshot of groundstroke. Ook kun je een ander soort slag krijgen door kort aan het net te staan en de bal met korte slagen snel over het net terug te slaan waardoor het voor de tegenstander erg moeilijk wordt om de bal terug te slaan, lukt dit echter wel dan zal dit vaak genoeg gebeuren door middel van een lobje. Deze manier van spelen is om de bal in een boog over de tegenstander heen te spelen. Een goede manier om een lobje terug te spelen is dan een smash al is dit bijna niet te doen vanuit de volley positie.

Beroemde tennissers

Iedereen zal vast wel eens op tv een bekende tennis(ster) hebben gezien, ik wil iedereen een aantal namen leren van beroemde tennissers en de top toernooien van de tenniswereld. Een aantal van mijn favoriete professional spelers van dit moment zijn Rodger Federer, Andy Roddick, Rafael Nadal en Tommy Haas. De meest bekende tennistoernooien ook wel bekend als grand slams zijn Wimbledon, Roland Garros, Australian Open en de US Open.

Leuke vragenlijst over tennis

  • Noem een aantal slagen met je racket om de bal terug te slaan
  • Noem 3 grand slam toernooien
  • Hoe heet het opslaan van de bal ook wel ?
  • Hoe heten de 2 basisslagen van tennis ?