Spreekbeurt Spanje

spreekbeurt-spanje
Door Janneke uit groep 8

Mijn spreekbeurt over Spanje

Ik houd deze spreekbeurt over Spanje omdat ik er al 2 keer ben geweest met mijn ouders en ik vind het er altijd geweldig. De mensen zijn er heel erg vriendelijk en het is er lekker warm en overal krijg je heerlijk eten.

Korte inleiding met informatie over Spanje

Land: Spanje
Waar: Zuid-West Europa
Ontstaan: ongeveer 300 voor Christus
Munteenheid: Euro
Oppervlakte: 506.000 km2 (Nederland past 12 keer in Spanje)
Taal: Spaans
Hoofdstad: Madrid
Inwoners: circa 47 miljoen
Grootste geloof: Rooms katholiek

Toerisme in Spanje

Voor toeristen heeft Spanje veel te bieden daarom komt jong en oud vooral zomers hiernaartoe om zijn vakantie te vieren. Er is vanalles te beleven voor jongeren zijn er veel stranden en populaire plaatsen zoals Salou en lloret de mar waar veel discotheken en eetgelegenheden zijn tegen te betalen prijzen. Ook voor de wat oudere toerist is er genoeg te doen, in de hoofdstad kun je waarschijnlijk alleen al een hele week de vele winkels in en uit en als je hier genoeg van hebt kun je de vele bezienswaardigheden van de stad eens een blik gunnen zoals bijvoorbeeld het stadion van Real Madrid, het koninklijk palies van Madrid de Palacio Real of eens rond te gaan snuffelen op de grootste rommelmarkt van Madrid El Rasto.

Taal in Spanje

De nationale taal die in Spanje gesproken wordt is Spaans maar andere talen die ook gesproken worden zijn Aranees, Catalaans, Baskisch en Calicisch. Spaans wordt vrijwel door iedereen gesproken maar in sommige regios zul je een van de vier eerdere genoemde talen sneller horen omdat een van deze dominanter aanwezig kan zijn. Buiten deze officiele talen heeft iedere regio ook natuurlijk haar eigen dialecten wat het voor buitenstaanders weer net iets moeilijker verstaanbaar maakt, maar maak je geen zorgen Spanjaarden staan er om bekend dat ze je altijd netjes te woord proberen te staan zelfs als moet dit met handen en voeten.

Het klimaat en landschap van Spanje

Omdat Spanje een vrij groot land is, is er een grote diversiteit aan klimaten. De meest voorkomende zijn echter het Mediterraans klimaat, zeeklimaat en subtropisch klimaat. In de bergketens van Spanje als de Pyrineeen, de Sierra Nevada en het Iberisch gebergte is er natuurlijk een kouder gebergte klimaat. Door deze verschillende landschappen en klimaten zul je ook zien dat de mensen, architectuur en levensstijl totaal anders is.

De cultuur van Spanje

Als je in Spanje bent kun je bijna voelen dat het land sterk Rooms katholiek is je ziet dit terug in de vele kunst en levensstijl van de Spanjaarden, feesten gekoppeld aan het geloof wordt dan ook voluit door man en vrouw geviert. Vooral met Pasen gaan honderduizenden op pad om de feestdag te vieren en wordt bijna meer als traditie gezien dan feestdag voor het geloof.

Leuke vragenlijst over Spanje

Welke munteenheid wordt in Spanje gebruikt?
Wat is de hoofdstad van Spanje?
Welke taal word er in Spanje gesproken?
Noem drie bezienswaardigheden in Madrid?