Spreekbeurt China

spreekbeurt-china
Door Ester uit groep 8

Mijn spreekbeurt over China

Mijn beste vriendin is half Chinees en als ik bij haar thuis ben kijken we vaak in het fotoalbum van haar ouders uit China, er staan veel leuke en interessante dingen in en daarom houd ik er ook een spreekbeurt over.

De volksrepubliek China bestaat uit het vasteland van China en uit de twee bestuurlijke regio’s Hongkong en Macau. China is een enorm groot land en is na Canada en Rusland het grootste land van de wereld. China is gelegen in het werelddeel Azië en is een interessant en veelzijdig land, waar veel over verteld kan worden.

Het land China

China heeft een totale oppervlakte van 9.600.000 vierkante meter en er wonen meer dan een miljard mensen. China is dan ook meer dan 5000 kilometer lang vanaf het oosten naar het westen en meer dan 5500 kilometer lang vanaf het noorden naar het zuiden. Er zijn veel buurlanden, die aan China grenzen zoals Rusland, India, Pakistan, Vietnam en Afghanistan. Het land is verdeeld in 21 provincies en in vijf autonome gebieden. China heeft een afwisselende natuur met hoge bergen en rivieren, maar ook met woestijnen en bossen.

Taal van China

In China spreken ze Chinees, maar wel in allerlei varianten. Mandarijn is een voorbeeld van de Chinese taal, die wel door meer dan 850 miljoen mensen wordt gesproken. Het Mandarijn wordt vooral veel in het noorden van China gesproken en dat met name in de hoofdstad Peking of Beijing of zoals het ook wordt genoemd. China is echter erg groot en dat betekent dat er ook allerlei Chinese varianten in de taal zijn te ontdekken, die ook wel aangeduid worden als dialect. In het zuiden van China wordt vooral veel Kantonees gesproken. Overigens is de Chinese taal wel bijzonder omdat een alfabet zoals wij dat kennen ontbreekt. In China wordt er voor de geschreven taal gebruik gemaakt van tekens, die een betekenis in de vorm van een woord bevatten. Er zijn in totaal wel meer dan tienduizend tekens.

Eten en drinken in China

Een van de nationale drankjes in China is thee en in de grote steden van China zijn dan ook overal theehuizen te vinden. De Chinese keuken is heel uitgebreid en gevarieerd maar kent wel een aantal basis ingrediënten zoals rijst, granen en tarwe. Een bekend voorbeeld van een Chinees gerecht is Pekingeend, dat ook in Nederland besteld kan worden bij de verschillende Chinese restaurants. Bijzonder aan het eten in China, is dat de gerechten met stokjes worden gegeten in plaats van zoals wij gewend zijn met mes en vork.

Een kind per gezin

Bijzonder aan China is dat het gezinnen niet is toegestaan om meer dan één kind te krijgen. Dit heeft alles te maken met het feit dat er sprake is van overbevolking. Gezinnen, die wel meer dan één kind krijgen, moeten daarvoor een hoge boete betalen. Inmiddels is het in China wel mogelijk voor gezinnen op het platteland om een nog een tweede krijgen. Het eerste kind moet dan wel een meisje zijn en er moet bovendien vier jaar worden gewacht met het tweede kindje. In Shanghai is het ouders, die allebei enig kind zijn ook toegestaan om twee kinderen te krijgen. China is langzamerhand bezig om het verbod op meer kinderen soepeler te maken om zo de vergrijzing in de toekomst tegen te kunnen gaan, maar er blijven voorlopig nog wel beperkingen.