Spreekbeurt Suriname

spreekbeurt-suriname
Door Kai uit groep 8

Mijn spreekbeurt over Suriname

Mijn ouders zijn zelf Surinaams-Javaans daarom leek het me leuk om samen met hun een spreekbeurt te schrijven over het geboorteland van mijn ouders.

Het land Suriname

Suriname is een land aan de kust in het Noord-Oosten van Zuid Amerika en is tot 1975 een kolonie geweest van Nederland net als de Antillen maar wordt wel nog steeds als verwantschapsland gezien van Nederland, de officiele landstaal is er zelfs nog Nederlands. Suriname is destijds in handen gekomen van Nederland in een ruil met Engeland tegen de kolonie Nieuw Amsterdam wat nu ook wel beter bekend is als New York. Je vraagt je misschien af waarom Nederland deze ruil heeft gemaakt maar het was destijds een belangrijke beslissing om ervoor te zorgen dat er vrede bewaart zou worden tussen ons en de Engelsen.

Inleiding Suriname

Suriname is ongeveer 4 keer zo groot als nederland met een oppervlakte van 160.000km2 en telt circa 500.000 inwoners waarvan het grootste gedeelte in de hoofdstad Paramaribo woont. Suriname heeft een groot aantal aan natuurlijke bronnen waaronder hout, goud, bauxiet, nikkel, koper en platina. De economie drijft het meest op landbouw, visserij, handel en houtwinning en er worden diverse dingen geexporteerd als rijst, vlees, garnalen, palmolie en hout waar de bevolking zich redelijk tot goed mee in stand kan houden maar helaas leeft een groot gedeelte van de bevolking wel nog steeds onder de armoede grens.

Toerisme in Suriname

Het grootste deel van de toeristen die naar Suriname komen bezoeken het land voor haar ongerepte Amazone gebied in het zuiden van het land. Een groot deel van het land is door de wet beschermd als natuurgebied en wordt streng nageleefd, niet voor niets heeft het land een ontzettend rijke biodiversiteit aan flora en fauna. De meer bekende plekken die je gezien zou moeten hebben zijn het Centraal Suriname Natuurreservaat, het Brokopondo stuwmeer ( een van de grootste kunstmatige meren in de wereld ) en de tafelberg. Bij het gaan bezichtiggen van de natuur en bezienswaardigheden wordt wel aangeraden altijd een gids mee te nemen.

Eten in Suriname

Doordat er een groot aantal verschillende etnische groepen zijn in Suriname is er op het gebied van eten een grote diversiteit ontstaan, als je een beetje bekend bent met de keukens uit de oorspronkelijke landen dan zul je geheid vergelijkingen kunnen maken. De keukens die je er tegen zult komen zijn Javaans, Chinees, Braziliaans, Hidoestaans, Creools en nog veel meer. Mocht je hier als toerist zijn dan hoef je je over eten echt geen zorgen te maken Paramaribo telt een groot aantal leuke intieme restaurants die voor onze standaard zeer goedkoop te noemen zijn.