Spreekbeurt Duitsland

spreekbeurt-duitsland
Door Dieter Stahle uit groep 8

Mijn spreekbeurt gaat over Duitsland

Duitsland wordt ook wel de Bondsrepubliek Duitsland genoemd. Het land ligt in Centraal Europa. Vorig jaar ben ik naar Duitsland op vakantie geweest, daarom doe ik nu mijn spreekbeurt over Duitsland om er jullie meer over te vertellen. Duitsland heeft een grondgebied van 357.022 km² en grenst in het noorden aan de Oostzee, maar ook aan de Noordzee en aan Denemarken. In het oosten grenst Duitsland aan Polen en Tsjechië en in het zuiden aan Oostenrijk en Zwitserland. In het westen grenst Duitsland aan Frankrijk, België, Nederland en Luxemburg. Er wonen nu 81.305.856 mensen in het land en zij hebben de grootste bevolking van alle landen in de Europese Unie. De hoofdstad is Berlijn en daar gaan ieder jaar veel mensen naar toe op vakantie, maar ook voor het werk moeten veel mensen hier naar toe voor bijvoorbeeld belangrijke besprekingen.

Geografie

Het land Duitsland ligt in de Westerse helft van Centraal-Europa. Er zijn drie belangrijke geografische gebieden namelijk: de Duitse laagvlakte in het noorden, de centrale Duitse middengebergten en in het zuiden liggen de Alpen. Er wordt hier gesproken over een gematigd klimaat, 2/3 deel bestaat uit bossen, namelijk naaldbomen en 1/3 deel bestaat uit beukenbos. Het land grenst ook aan Nederland, we kunnen eenvoudig de grens over en bijv. in Duitsland gaan winkelen, dit is ook wat veel mensen doen, vaak gaan Nederlanders naar de kerstmarkten in Duitsland. Ook de wijnfeesten in Duitsland worden door Nederlanders druk bezocht. Rond de jaren ’70 waren er veel gastarbeiders uit andere landen in Duitsland, bijvoorbeeld uit Griekenland en Italië. Ze wilden in Duitsland gaan werken. Er zijn ook nu nog gastarbeiders in Duitsland, maar wel een stuk minder dan in de jaren zeventig. Er zijn altijd mensen die in eigen land geen werk kunnen vinden en dan proberen ze het in een ander land.

Op vakantie naar Duitsland

Je kunt op vakantie gaan naar Duitsland, steden waar mensen dan voornamelijk naar toe gaan zijn Berlijn en andere grote steden. Het land staat bekend om het toerisme en in de wintermaanden kan er soms veel sneeuw vallen en kun je er skiën, maar het is niet echt een wintersportgebied, althans niet heel Duitsland. Rondom de kerstdagen is het hier altijd erg druk, er zijn veel grote kerstmarkten waar veel mensen op af komen. Ook veel mensen uit Nederland komen hier voor de gezellige sfeer op de markt naar toe.

Vragenlijst over Duitsland

  • Waar ligt Duitsland?
  • Hoe wordt Duitsland ook wel genoemd?
  • Aan welke landen grenst Duitsland?
  • Wat is de hoofdstad van Duitsland?
  • Hoeveel inwoners heeft Duitsland?
  • Wat zijn gastarbeiders?

  • Als je goed hebt opgelet kun je deze vragen beantwoorden, anders kun je de tekst nog een keer lezen en kijken of je ze nu kunt beantwoorden
  • .