Spreekbeurt Egypte

spreekbeurt-egypte
bjhguyg
Door Mieke van den broek uit groep 8

Mijn spreekbeurt over Egypte

Ik houd deze spreekbeurt over Egypte omdat ik er dit jaar met mijn ouders op vakantie ben geweest.

Egypte is een groot land met ongeveer negentig miljoen inwoners in het noordoosten van Afrika. De hoofdstad van Egypte is Caïro waar rond 20% van alle inwoners van Egypte wonen. De belangrijkste rivier van Egypte, de Nijl stroomt door Caïro en ook de wereldberoemde piramides van Gizeh en de Sfhinx kun je vanuit bepaalde plekken in de stad makkelijk zien. Deze staan pal naast de hoofdstad ondanks je dit waarschijnlijk nooit op toeristische kliekjes hebt gezien.

De Nijl

De Nijl is zonder twijfel de meest belangrijke rivier van Egypte. Deze rivier heeft tevens de grootste oase in de wereld gecreëerd. Over de hele afstand van Caïro to aan de stad Aswan heeft de Nijl ervoor gezorgd dat er vruchtbare grond is doormiddel van jaarlijkse overstromingen. De Nijl heeft in de Egyptische oudheid dan ook altijd een grote betekenis gehad en is in het heden voor de Egyptenaren zelf van levensbelang aangezien een derde van de bevolking in de landbouw werkt.

Piramides van Gizeh

Het meest bekende wat je op foto’s van Egypte bent tegenkomen zijn waarschijnlijk de piramides van Gizeh. Deze piramides met de Sfinx liggen net iets ten westen van de miljoenen stad Caïro. Al duizenden jaren versieren deze kolossale gebouwen het landschap van Egypte. Er bestaat zelfs na zeer veel onderzoek twijfel over de bouw en het nut van de piramides al kunnen wetenschappers met de modernste technieken van nu steeds een stukje van de puzzel verklaren. Diep in deze piramides liggen de tombes voor de farao’s van duizenden jaren geleden. Er werd geloofd dat de farao een zoon van god was en dat deze door de bouw van deze reusachtige tombes zijn levenskracht kon doorgeven aan de bevolking van het land. De farao werd zowel voor als na zijn dood als god vereert. Op het Gizeh plateau vind je onder andere de piramides van Cheops, Chefren en Mycerinus

Egypte tegenwoordig

Hedendaags is Egypte een veelbezochte vakantiebestemming geworden. Dit land wat bekend staat om haar prachtige duiklocaties en unieke geschiedenis trekt ieder jaar honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. Natuurlijk gaan veel mensen voor de piramides en tempels Egypte bezoekers maar vergeet niet dat het land ook een groot aantal natuurlijke schatten bevat. De Rode zee en de Golf van Akaba hebben een zeer gevarieerd duikaanbod. Alleen het koraalrif van de Rode zee is honderden jaren oud en strekt zich uit over meer dan 400 kilometer en is daarmee na de Great Barrier reef van Australië het grootste koraalrif. Helaas is door de komst van massatoerisme wel een groot deel van dit koraalrif verwoest door toedoen van zowel de lokale bevolking als het toerisme. De populairste duiklocaties zijn: Dahab, Sharm el Shjeik, El Gouna en Hurghada.

Leuke vragenlijst over Egypte

  • Welke munteenheid wordt in Egypte gebruikt ?
  • Wat is de hoofdstad van Egypte ?
  • Welke taal word er gesproken ?
  • Hoe heet de grootste en belangrijkste rivier van Egypte ?