Spreekbeurt Olifanten

spreekbeurt-olifant
Door Jessa uit groep 7

Mijn spreekbeurt over de olifant

Ik ga mijn spreekbeurt houden over de olifant, omdat ik er pas eentje heb gezien in de dierentuin en ik vond die erg mooi. Nu wil ik graag meer leren over de olifant.

Het uiterlijk van de olifant

Een olifant wordt van de grond tot aan zijn schouders ongeveer vier meter hoog. Hij weegt tot wel 7.000 kilo, soms zelfs nog meer. Hij is negen meter lang als je hem opmeet van het puntje van zijn slurf tot aan het puntje van zijn staart. De oren van de olifant kunnen twee meter lang worden. Zijn slagtanden kunnen zelfs drie meter lang worden. De slagtanden van de olifant wegen soms wel meer dan 100 kilo. De zwaarste slagtand die iemand ooit gevonden heeft, was 117 kilo zwaar. De huid van een olifant is twee centimeter dik. Als de olifant het warm heeft dan flappert hij met zijn oren, gaat in de schaduw staan of neemt een bad. Zoals je misschien wel weet heeft een olifant een dikke, stugge grijze huid. Als een olifant een bad neemt dan blijven water en modder nog een tijdje hangen in die stugge huid. Hierdoor blijft hij lekker fris. Met zijn slurf kan de olifant eten, drinken, douchen, voelen, ruiken, trompetteren en nog veel meer. Zijn slurf weegt 150 kilo. Met het vingertje aan zijn slurf kan hij dingen oppakken. Door zijn slurf te buigen kan hij dingen in zijn bek stoppen. In de bek van de olifant zitten vier kiezen. Per dag maalt hij met deze kiezen ongeveer honderd tot tweehonderd kilo aan groenvoer. Omdat de olifant zoveel kauwt, slijten zijn kiezen erg snel. Zes keer in zijn leven krijgt de olifant nieuwe kiezen, vaak eens per tien jaar. Een olifant heeft ook slagtanden. Hiermee kan hij een vijand aanvallen, gaten in de grond hakken of een boom omduwen. Met zijn oren kan hij horen. Olifanten kunnen heel goed geluiden horen die wij als mensen niet kunnen horen. Als een olifant zijn oren plat tegen zijn kop houdt dan is hij bang. Heeft hij ze juist helemaal uitgevouwen dan is hij heel boos.

Soorten olifanten

Er zijn twee soorten olifanten: de Afrikaanse olifant en de Indische olifant. Ze lijken op elkaar, maar er zijn wel verschillen. Een Afrikaanse olifant heeft namelijk lange slagtanden en een Indische olifant heeft korte slagtanden of helemaal geen slagtanden. De Afrikaanse olifant heeft grote oren aan zijn ronde kop. De Indische olifant heeft kleine oren aan zijn kop met twee bulten erop. De Afrikaanse olifant heeft een holle rug, terwijl de rug van de Indische olifant rug is. De huid van de Afrikaanse olifant is bruin, en die van de Indische is grijs. De Indische olifant heeft vijf nagels en dat is eentje meer dan de Afrikaanse olifant. De Indische olifant heeft één vinger aan zijn slurf, en dat is één vinger minder dan de Afrikaanse olifant. De Indische olifant leeft in Zuid-Azië. Hij leeft van India tot de Himalaya, in China, in Sri Lanka en in Sumatra. De Afrikaanse olifant leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara.

Voortplanting

Het aantal nieuwe olifanten groeit maar heel langzaam. Een vrouwtjesolifant is gemiddeld 20 tot 21 maanden zwanger. Dat is dus bijna twee jaar! En een vrouwtjesolifant kan ook maar eens in de vijf jaar zwanger worden. Dit betekent dus eigenlijk dat elke vrouwtjesolifant ongeveer één keer per zeven jaar een babyolifant kan maken. Wanneer een olifantje is geboren dan weegt hij honderd kilo. Zijn huid is dan bedekt met harde, bruine haren, maar als hij groter wordt dan gaan die haren weg. Ze blijven wel zitten bij zijn ogen en op het puntje van zijn staart. De eerste twee jaar van zijn leven krijgt het olifantenjong drinken bij zijn moeder. Als hij twee jaar is dan weegt hij ongeveer vijfhonderd kilo en zal hij langzaamaan zelf voor eten moeten gaan zorgen.

Jacht op de olifant
Zoals ik al eerder vertelde, wordt er veel gejaagd op de olifant. Het ivoor van zijn slagtanden is veel geld waard. Er werden namelijk sieraden, toetsen voor de piano en biljartballen van gemaakt. Ongeveer 25 jaar geleden werden er jaarlijks honderdduizend olifanten vermoord om hun slagtanden. Er is veel verbeterd, want de handel in ivoor is grotendeels verboden. Er zijn nu ook stevige plasticsoorten waardoor er minder ivoor nodig is. Toch wordt er nog gejaagd op olifanten. In veel gevallen is dit illegaal, maar er zijn landen in Afrika die het toestaan omdat olifanten veel schade aanrichten. Dit doen olifanten omdat ze ruimte nodig hebben. Ze komen dan dichtbij de mensen te leven en daar gaat het mis. Ze lopen wel eens over het land van de boeren en soms ook over mensen. Die zijn daar dan zo boos om dat ze de olifant doodmaken.