Spreekbeurt Vissen

spreekbeurt-vissen

Mijn spreekbeurt over vissen

Door Iris uit groep 7

Ik ga mijn spreekbeurt over vissen houden, omdat wij een vijver hebben met vissen erin. En nu wil ik graag meer weten over vissen.

Soorten vissen

Vissen komen over de hele wereld voor. Er zijn meer dan dertigduizend soorten en met regelmaat wordt er weer een nieuwe soort ontdekt. De meeste vissen zijn koudbloedig, maar sommige soorten die wat groter zijn, hebben wel warmbloedige eigenschappen. Kortweg gezegd heb je drie soorten vissen: zoetwater, brakwater en zoutwater. Zoetwater vissen leven in plassen, beken, rivieren en andere stromen. Brakwater vissen vind je in mangroves en in overgangsgebieden tussen de zee en rivieren. Zoutwater vissen kun je vinden in zeeën. Er zijn ook vissen die een beetje van twee soorten hebben. Dit noem je anadrome soorten. Een voorbeeld hiervan is een zalm. Die groeit op in zout water, maar plant zich voort in zoet water. Er zijn ook katadrome vissen. Die planten zich voort in de zee, maar groeien op in zoet water. Een voorbeeld hiervan is de paling.

Het lichaam van vissen

Het lichaam van een vis is in de meeste gevallen lang en best wel plat. Maar natuurlijk zijn er superveel uitzonderingen. Sommige vissen lijken op slangen en andere vissen lijken op egels. De huid van een vis is bedekt met schubben. Een vis heeft ook vinnen. Hiermee kunnen ze zwemmen, snelheid maken en sturen. Hoeveel vinnen een vis heeft, is afhankelijk van de groep waartoe de vis behoort. Sommige vissen hebben twee eenvoudige vinnen: eentje op hun rug en eentje op hun staart. Andere vissen hebben vinnen op hun buik, borst, staart en kont zitten. Vissen hebben ook een skelet. Dit is best wel licht van gewicht en het bestaat uit een wervelkolom, graten, vinstralen en vindragers. Ook zitten er nog botten, een schedel en kaakbeenderen in zijn skelet. Vissen halen adem door hun kieuwen. Ze halen zuurstof uit het water met hun kieuwen. Vissen hebben ook goede zintuigen. Ze kunnen heel goed in onhelder water zwemmen of in het donker zwemmen zonder dat ze ergens tegenaan zwemmen. Vissen kunnen ook erg goed horen en op plaatsen die goed verlicht zijn, kunnen vissen ook goed zien. Met baarddraden kunnen vissen de bodem afspeuren wanneer ze eten zoeken.

Visvangst en visteelt

Veel mensen eten graag vis. Er wordt dan ook veel vis gevangen. Op sommige vissen wordt echter zoveel gevist, dat ze met uitsterven worden bedreigd. Door de overheid wordt daarom een visquota ingesteld. Dit houdt in dat vissers per soort niet meer van een bepaalde soort mogen vangen. De vraag naar vis neemt echter nog wel toe, omdat blijkt dat het heel gezond is. Er is daarom een oplossing bedacht en dat is om vis te gaan telen.

Visgerechten

Er zijn veel gerechten met vis te bedenken. Zoals ik eerder al zei, wordt er veel vis gegeten. Er is dus een hele industrie rondom de visvangst opgezet. Wanneer de vissen gevangen zijn, moeten ze gelijk op ijs worden bewaard, want anders kan de vis bederven. Soms wordt vis ook gedroogd, gerookt of gezouten om te voorkomen dat het niet bederft.

Aquarium

Maar naast vissen in de zee, zijn er ook vissen in een aquarium. Veel mensen hebben een aquarium, om te genieten van de mooie vissen die erin zitten. Vaak zitten er tropische zoetwatervissen van een felle kleur in een aquarium. Sommige mensen laten de vissen in het aquarium voortplanten en weer andere mensen bestuderen de vissen echt. Ook zijn er mensen die de vissen gewoon mooi vinden en ze daarom in een aquarium hebben. In een aquarium zit bodembedekking en planten. Soms zit er ook verlichting en verwarming in. Sommige mensen hebben ook een pomp met een filter om het water schoon te houden. En vaak zie je ook decoratieve dingen in een aquarium zoals stenen schatkistjes en stenen bootjes.