Spreekbeurt Bijen

spreekbeurt-bijen

Heel veel mensen zijn bang voor bijen en willen niets weten van deze insecten, ik vind het echter mooie beestjes en ben niet bang voor ze we moeten ook niet vergeten dat zonder bijen bloemen niet konden zijn zoals ze nu zijn. Dat zijn enkele redenen waarom ik een spreekbeurt over bijen wil gaan houden.

Bijen zijn vliegende insecten die nauw verwant zijn aan wespen en mieren en spelen een belangrijke rol bij het bestuiven van bloemen en het producen van honing en bijenwas. Een groot onderscheid tussen de andere vliegende insecten en bijen is hun dieet, ze eten voornamelijk nectar en stuifmeel wat ze weer omzetten in honing. Ze komen vrijwel op ieder continent voor en er zijn wel duizenden verschillende soorten bekend.

De evolutie van de bij

Bijen zijn net als mieren een verder geëvolueerde vorm van een wesp. De voorouders van de bijen waren wespen uit de familie Crabronidae welke uitsluitend leefde op andere insectensoorten. De vreemde wisseling van roofdier naar stuifmeel etende insecten is waarschijnlijk volgens wetenschappers te danken aan het feit dat veel insecten die ze aten onder het stuifmeel zaten omdat deze dieren ook bloemen bezochten. Door het voeden van de larve met deze in stuifmeel bedekte insecten zijn ze langzaam geëvolueerd tot stuifmeel eters.

Bestuiving

Bijen spelen een zeer belangrijke rol in het bestuiven van bloemen en spelen een sleutelrol in ecosystemen waar het nodig is dat bloemen bestuift moeten worden. Aan de hand van benodigdheden van de kolonie gaan bijen op zoek naar stuifmeel of nectar. Daarbij moet rekening worden gehouden dat bijen die bezig zijn met nectar te verzamelen minder kans hebben om een bloem te bestuiven dan bijen die stuifmeel verzamelen. Om je een beetje een idee te geven hoe belangrijk bijen zijn, ongeveer 30% van al het voedsel wat geconsumeerd word door mensen is afhankelijk van de bestuiving van insecten waarvan het grootste gedeelte door bijen wordt bestoven. Het grappige is dat dit voor een nieuw soort beroep heeft gezorgd. Om er voor te zorgen dat gewassen worden bestoven worden imkers ingehuurd om naar een bepaald gebied te trekken om hun bijen de gewassen te laten bestuiven. Zo zullen de bepaalde imkers afhankelijk van het seizoen naar andere gebieden verhuizen om zo hun kost te verdienen.