Spreekbeurt Cavias

Spreekbeurt over mijn eigen cavia

Mijn spreekbeurt gaat over een cavia. Ik heb sinds drie maanden een cavia. Ik ben al jaren aan het zeuren dat ik graag een cavia wil en eindelijk mocht ik er dan een voor mezelf kopen Daarom wil ik jullie er graag meer over vertellen. Sommige mensen noemen de cavia ook wel een huiscavia, in het Latijns is een cavia een cavia porcellus. De huiscavia is ook de meest voorkomende soort als het over de cavia gaat. Het is een knaagdier en het komt veel voor in de Andes. Nu hebben veel kinderen net als ik een cavia om er voor te zorgen, om er mee te knuffelen en te spelen. Mama zegt dat ik door het zorgen voor de cavia verantwoordelijkheid leer dragen. Als ik de cavia geen eten en drinken geef dan krijgt hij niets. Hij kan het zelf niet gaan zoeken, zoals de dieren in de natuur dat wel kunnen, want hij zit in een hok.

De geschiedenis van de cavia

Vroeger werd een cavia vaak gebruikt als voer, in de tijd van de Inca’s. Gelukkig is dat nu niet meer zo. In ons land is een cavia een populair huisdier. Veel kinderen mogen al op jonge leeftijd een huisdier omdat ze het zelf ook mee kunnen verzorgen. Er zijn ook veel landen waar kinderen de cavia nog niet goed kennen en als zij dan in Nederland komen dan vinden ze het een erg leuk diertje. Toch komt de cavia nu steeds meer voor in Europa en kunnen andere kinderen er ook goed voor zorgen.

De verzorging van een cavia

Het is belangrijk dat een cavia goed wordt verzorgd. Iedere dag vers eten geven en hij moet ook iedere dag vers water hebben. Een keer in de week maak je de kooi schoon, maar soms moet het twee keer, dat ligt er aan hoeveel cavia’s er in de kooi wonen. Een tijdje geleden hadden we een nestje. Toen hadden we meerdere cavia’s in een kooi maar we moesten er even afblijven, omdat de moeder dicht bij de jongen bleef om hen te voeden. Het is belangrijk dat de nagels van de cavia wel worden verzorgd. Ook kun je een kam aanschaffen zodat je de vacht mooi kunt maken. De cavia moet wel op tijd rust krijgen, je moet er niet de hele dag mee rondsjouwen. Ook is het niet zo goed als hele kleine kinderen de cavia vasthouden, het kan zijn dat ze te hard knijpen en daar is de cavia natuurlijk wel erg gevoelig voor. Je kunt het diertje dan beter bij ze op de grond neerzetten zodat ze er naar kunnen kijken en hem af en toe kunnen aaien. De cavia is een leuk huisdier.

Leuke vragenlijst over Cavias

Ik hoop dat jullie veel geleerd hebben van mijn spreekbeurt. Ik ga nu een aantal vragen stellen om te kijken of jullie wat hebben geleerd van de cavia.

  • Wanneer verschoon je de kooi van de cavia?
  • Welke soort cavia is het meest bekend?
  • Mogen we een cavia als huisdier houden?
  • Waarom is een cavia zo leuk?
  • Waarom zijn kinderen dol op de cavia?