Spreekbeurt Kat

Voor een spreekbeurt over de kat hebben we 2 spreekbeurten binnen gekregen.
Spreekbeurt-kat

Spreekbeurt 1: katten algemeen

Door Lotte uit groep 7

Ik wilde een spreekbeurt houden over de kat omdat wij thuis 2 katten hebben genaamd kittie en loesje, dit zijn zo een lieve katten dat ik een spreekbeurt over hun soort wilde maken.

Katten zijn tegenwoordig geliefde huisdieren en dat komt onder meer doordat katten redelijk zelfstandig kunnen zijn, niet uitgelaten hoeven te worden en vaak wel graag geaaid willen worden. Katten zijn interessante dieren, waar veel over valt te vertellen van de geschiedenis tot en met de verzorging van katten.

Geschiedenis katten

De katten behoren van oorsprong tot de familie van katachtigen, waar ook de leeuwen en jachtluipaarden deel van uitmaken. Er is echter wel een verschil binnen deze familie, want de katten kunnen hun klauwtjes intrekken en dat kunnen leeuwen en jachtluipaarden weer niet. De kat, zoals wij de huiskat nu kennen, stamt af van de Afrikaanse izabelkat, waar later nog weer invloeden op zijn geweest van de wilde boskat en de steppekat. Door de eeuwen heen zijn katten net als vele ander diergroepen onderdeel gaan uitmaken van huis en gezin, zodat ze nu als huisdier worden beschouwd.

Katten en rassen

De ene kat is niet hetzelfde als de andere kat en dat komt omdat er veel verschillende kattenrassen bestaan. Bekende kattenrassen zijn bijvoorbeeld Siamese katten, de Blauwe Rus, de Turkse Angora en de Snowshoe. Naast de kattenrassen zijn er natuurlijk ook veel kruisingen mogelijk, zodat er ook enorm veel katten zijn, die een mengelmoesje zijn van verschillende rassen. Raskatten worden niet alleen als huisdier gehouden, maar kunnen bijvoorbeeld ook tijdens een kattententoonstelling geshowd worden, waarmee ze een prijs kunnen winnen als mooiste kat.

Jachtgedrag van katten

Iedereen herkent waarschijnlijk wel het jachtgedrag van katten. Als je bijvoorbeeld een speelgoedmuis heel snel over de grond heen en weer beweegt, dan zal de kat proberen er direct bovenop te springen. Dat heeft alles te maken met het aangeboren jachtinstinct van de katten. Naast het jachtinstinct van de katten wordt het gedrag ook deels aangeleerd door de moederkat. Jonge katjes zullen dan ook heel veel moeten oefenen om een goede jager te worden. Een kat, die als kleine kitten nooit geleerd heeft om te jagen, zal waarschijnlijk later moeite hebben om bijvoorbeeld een muis te vangen.

Katten en verzorging

Hoewel katten redelijk zelfstandige dieren zijn, hebben ze wel verzorging nodig als huisdier. Brokjes of kattenvoer uit blik en water moeten dan ook elke dag gegeven worden en ook moet er een kattenbak zijn, waar de katten hun behoefte op kunnen doen. De kattenbak moet regelmatig verschoond worden. Melk is trouwens minder goed voor katten dan de meeste mensen denken, want daar zit teveel vet in. Wel kunnen katten verwend worden met speciale kattensnoepjes. Bij de verzorging van katten hoort natuurlijk ook aandacht geven en dat kan door met ze te spelen met nepmuisjes of een koordje met een balletje er aan en door ze natuurlijk te aaien. Niet alle katten houden ervan om geaaid te worden, maar wel die katten die bij je op schoot komen liggen en dan gaan spinnen.


Spreekbeurt 2: verzorging van een kitten

Door Eva uit groep 8

Het kan soms voorkomen dat moederpoes, een kitten of meerdere kittens afstoot of in de steek laat. Om ervoor te zorgen dat het kleine kitten in leven blijft zul je moeten zorgen dat het goed warm blijft en op tijd voeding krijgt. Het eerste wat je moet doen, is kijken of je op zeer korte termijn een vervangende moederpoes kunt vinden die kittens heeft en waar je de kitten eventueel bij zou kunnen leggen. Dat is eigenlijk de allerbeste oplossing, want het scheelt je een hoop zorg en de kitten heeft zo de meeste kans om in leven te blijven.

Zelf voeding geven aan het kitten

Mocht er geen vervangende moederpoes zijn, dan zul je de kleine kitten zelf moeten verzorgen en eten geven. Een kitten mag geen koemelk hebben als je dat geeft raakt heel de stofwisseling van de kitten van slag. Gelukkig is er speciale kittenmelk en die kun je onder andere bij de dierenarts kopen. De kittenmelk doe je in een flesje met speen en zo laat je het kitten de melk drinken. Een jong kitten van een of twee weken oud moet om de twee uur gevoed worden met een flesje kittenmelk. Dit gaat heel de dag en nacht zo door. Je moet er dus ‘s-nachts ook om de twee uur uit om het kleine kitten te voeden.

Hoe blijft het kitten goed warm?

Met alleen voeding geven ben je er nog niet. Het kitten kan zichzelf nog niet goed warm houden. Om ervoor te zorgen dat het kitten het lekker warm blijft houden kun je een warmte mat gebruiken. Deze warmte mat zorgt ervoor dat het kitten het niet te koud krijgt. Deze mat neemt eigenlijk de taak van de moederpoes over die er altijd voor zorgt dat haar kleine kittens lekker warm blijven. Je zou in plaats van een warmte mat ook kunnen kiezen voor een warmte lamp die ze ook gebruiken bij kleine kuikentjes en bij biggen. Deze lamp geeft ook voldoende warmte voor het jonge kitten.

Je neemt de taak van moederpoes over

Er komt echt heel wat bij kijken, om een jong kitten er door heen te slepen. Als er geen moederpoes is die voor de kitten zorgt. Je neemt dan de volledig taak van een moederpoes over. Een klein kitten kan uit eigen beweging ook nog niet ontlasten of een plas doen. Normaal gesproken helpt moederpoes hierbij. Dit doet ze door met haar tong het buikje van het kitten te masseren, nadat de kitten gedronken heeft. Ook deze taak zul je over moeten nemen. Je kunt dit doen door met een warm vochtig lapje, heel voorzichtig het buikje te masseren. Dit moet je doen tot dat er bij het kitten wat ontlasting of een plasje komt.

Een jong kitten er doorheen slepen

De kleine kitten die door moederpoes in de steek is gelaten, heeft heel veel zorg nodig. Als jij die taak op je neemt, kost het je heel veel tijd. Ook al sta je dag en nacht klaar om voor de kitten te zorgen. Al doe je heel erg je best om de kitten alle zorg te geven, dan nog is het maar de vraag of de jonge kitten het zal redden. Soms laat een moederpoes haar kitten niet voor niets in de steek. Dan blijkt later dat het kitten ziek is. Daarom is het belangrijk om altijd, even langs de dierenarts te gaan. Die kan kijken of het kitten helemaal gezond is. De dierenarts kan je de nodige tips en adviezen meegeven, voor het verzorgen van het kitten. Misschien kan de dierenarts je ook helpen zoeken naar een vervangende moederpoes, want dat is altijd nog de beste oplossing voor de kitten.