Spreekbeurt Haai

spreekbeurt-haai

Spreekbeurt over de haai

Door Sjef uit groep 8

Ik vind haaien de meest imposante roofdieren en ik hoop ook dat ik ooit eentje in het echt kan zien, daarom wil ik er ook een spreekbeurt over maken.

De haai is bekend als gruwelijk, snel en gevaarlijk voor mens en dier. Veel mensen weten echter niet dat er voor de mens maar een paar enkele soorten gevaarlijk zijn, de rest van de meer dan 400 soorten voeden zich voornamelijk met vissen en weekdieren en laten de mens verder met rust. De haai is een van de oudste dieren die er op de aarde zijn, er zijn resten gevonden van wel meer dan 400 miljoen jaar oud

Anatomie van de haai

Het skelet van een haai verschilt erg van gewervelde dieren en vissen met botten. Het skelet van de haai bestaat namelijk uit kraakbeen. Kraakbeen is lichter dan normaal bot, flexibeler en zeer duurzaam. Door het lichte gewicht van dit kraakbeen kan de haai zich sneller zonder veel energie te gebruiken voortbewegen.
Als je aandachtig naar de tanden van een haai kijkt zal je misschien opvallen dat deze op een zaag lijken en daar zijn ze ook letterlijk voor, voor het zagen in vlees. De tanden van een haai zitten vast in het tandvlees en zullen het hele leven telkens vernieuwd worden. De haai heeft vreemd genoeg niet 1 rij tanden maar meerdere die naar voren komen als dit nodig is. Een haai kan tienduizenden tanden in zijn leven verslijten. Meestal worden ze een voor een vervangen maar er zijn ook soorten waarbij het hele gebit in een keer vernieuwd word.

De haai en de mens

Er zijn geen officiele cijfers bekend maar geschat wordt dat ieder jaar wel meer dan 100 miljoen haaien worden gedood door mensen als gevolg van commerciele en recreationele visserij. Bij ons wordt de haai niet veel gegeten maar in andere landen als Japan, Australie en India wordt de haai gezien als een echte lekkernij. Ze worden gekookt, gefrituurd en zelfs gemalen tot kruiden voor allerlei gebruik. In Aziatische landen worden haaien vaak gevangen voor haaivinnensoep, hoe men deze dieren behandeld bij het stropen ervan is werkelijk niet te geloven. De haaien worden gevangen waarna ze met een heet mes van de vinnen worden gestript, hierna worden ze gewoon terug het water in geworpen zonder dat ze nog enige manier hebben om zich voort te bewegen. Het gevolg hiervan is natuurlijk dat de haai alleen nog maar de dood wacht. Gelukkig zijn er in enkele landen al wetten tegen het stropen van haaien, echter in de landen waar ze het meest geconsumeerd worden is dit nog niet zo. Hopelijk duurt het niet lang meer tot er strenge regels komen tegen het jagen van haaien.

De haai die de mens aanvalt

In een onderzoek naar haaienaanvallen tussen het jaar 2000 en 2008 zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat er jaarlijks tussen de 70 en 100 mensen worden aangevallen waarvan er rond de 4 van sterven. Hoe komt het dan eigenlijk dat iedereen bang is om wanneer ze de zee ingaan aangevallen te worden door een haai ? Waarschijnlijk komt dit door een aantal factoren als diverse films die er in het verleden zijn uitgebracht zoals bijvoorbeeld de films JAWS waarbij een grote witte haai de zee onveilig maakt en onschuldige mensen te prooi maakt, en het imposante uiterlijk maakt mensen waarschijnlijk bang de haai met zijn grote scherpe tanden en snelle uiterlijk is niet iemand die je wilt tegenkomen als je net aan het snorkelen bent. Terwijl je eigenlijk beter op moet passen voor dodelijke kwallen, octopussen of zeeslangen. Deze dieren zijn namelijk verantwoordelijk voor een groot aantal slachtoffers dan de haai ondanks mensen aan deze dieren niet veel aandacht aan geven.