Spreekbeurt Paardensport

Spreekbeurt
paardensport

Spreekbeurt paardensport

Spreekbeurt 1: de paardensport

Ik doe mijn spreekbeurt over paardensport, omdat ik er op zit. Ik wil jullie graag wat meer over mijn hobby vertellen, omdat paardensport niet zo heel bekend is.

Soorten paardensport

Er zijn verschillende soorten paardensport. Het zijn er te veel om op te noemen dus ik doe er maar een paar. Je hebt dressuur, waarbij je paard heel gehoorzaam moet zijn om te doen wat jij aangeeft. Een andere soort paardensport is mennen. Je gaat dan paardrijden met een wagen erachter. Nog een soort paardensport is rensport. Hier gaat het om, om zo hard mogelijk te rijden. Dan is er nog springen. Dit is dat je een hindernisparcours moet afleggen met je paard. Wie dit het snelste doet, heeft gewonnen.

Wedstrijden

Er worden ook wedstrijden gehouden voor paardensport. Zo is er een springconcours. Dit is dat je met je paard over hindernissen moet springen. De persoon die als snelste finisht heeft gewonnen. Maar als je een hindernis raakt dan krijg je strafpunten en hiervoor krijg je extra seconden bij je tijd. Twee andere wedstrijden zijn de Hippiade en de Gallopade. De vierde wedstrijd van paardensport is de Wereldruiterspelen. Dit evenement wordt om de vier jaar gehouden en het duurt twee weken. De disciplines bij deze wedstrijd zijn springen, dressuur, mennen, eventing, voltige, endurance, reining en dressuur voor gehandicapten.

Benodigdheden

Als je op paardensport ga, heb je naast een paard veel dingen nodig. Denk maar aan een cap, paardrijlaarzen, paardrijbroek, zweep, zadel en teugels. En als je ook je paard wilt verzorgen dan heb je nog meer nodig. Je hebt dan een roskam, een zachte en een harde borstel, een wrijflapje, een spons en een manenkam nodig. Je wilt je paard natuurlijk zo goed mogelijk verzorgen wanneer je hem gaat gebruiken voordat je meedoet aan een wedstrijd.

Anky van Grunsven

Iemand die heel bekend is van paardensport is Anky van Grunsven. Anky van Grunsven rijdt al paard sinds ze zes jaar oud is. Ze heeft ook al veel prijzen gewonnen. Ze is dertien keer Nederlands kampioen geworden. Ze deed zes keer mee aan de Olympische Spelen en daar won ze zowel zilveren als gouden medailles. Daarnaast is ze nog een paar keer Europees kampioen en Wereldkampioen geworden. Naast alle prijzen die Anky heeft gewonnen, heeft ze ook veel onderscheidingen gekregen voor alles wat ze doet in de paardensport. In 2001 werd Anky uitgeroepen tot ruiter van de eeuw. Ze werd ook zeven keer gekozen als ruiter van het jaar en in 1994 werd ze zelfs tot sportvrouw van het jaar benoemd. Anky is dus erg succesvol in de paardensport. Buiten de paardensport zelf doet Anky van Grunsven nog veel meer met paardensport. Zo geeft ze lessen in zowel Nederland als in het buitenland, ze heeft een eigen kledinglijn en ook verkoopt ze boeken.

KNHS

Voor voetbal heb je de KNVB en voor paardensport is dit de KNHS. KNHS staat voor Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. De KNHS heeft bijna tweehonderd duizend leden. Er zijn acht verschillende soorten paardensport aangesloten bij de KNHS en dat zijn dressuur, springen, eventing, endurance, mennen, aangespannen sport, voltige en reining. Polosport, drafsport en rensport zitten niet bij de KNHS. De Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie houdt zich zowel bezig met wedstrijdsport als met recreatieve paardensport. Als je mee wilt doen aan wedstrijden dan moet je aangesloten zijn bij de KNHS anders mag je niet mee doen. De KNHS heeft Nederland in elf paardensportregio’s verdeeld. Elke regio bestaat uit kringen en elke kring bestaat uit een aantal verenigingen. Wanneer je hoog eindigt binnen de kringkampioenschappen dan kun je door naar de regiokampioenschappen. Als je daar weer hoog eindigt, mag je door naar de Nederlandse Kampioenschappen.

Spreekbeurt hulp

Blogs over dieren