Spreekbeurt Voetbal

spreekbeurt-voetbal
Sport
Door Arjan Jacobs uit groep 8

Mijn spreekbeurt over voetbal

Ik heb deze spreekbeurt over voetbal gemaakt omdat ik zelf al 2 jaar voetbal en het een super leuke sport vind.

Wat is voetbal?

Voetbal is een balsport waarbij er 2 teams zijn met elk 11 spelers op het veld. Ieder team begint met 1 keeper (deze speler staat in de goal en het is zijn taak om de bal uit het doel te houden, hij mag hierbij elk lichaamsdeel gebruiken inclusief zijn handen) en 10 spelers in het veld. Samenwerkend als team moeten ze proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen door de bal voort te bewegen door gebruik van je hele lichaam (je mag de bal niet aanraken met je armen of handen) maar er wordt het meest gespeeld met voeten en je hoofd om de bal te koppen. De bal moet wel ten alle tijden speelbaar blijven en mag daarom dus niet tussen de benen geklemd worden of erop gaan liggen. Dit mag de keeper dan weer wel.

Spelregels voetbal

Het voetbal spel heeft een aantal regels waar elk team aan gebonden is, dit wordt nauwlettend in de gaten gehouden door een scheidsrechter die zelf tussen de voetballers op het veld loopt en twee grensrechters die hem assisteren voor dingen die hij zelf niet of slecht kon zien. De regels zijn als volgt :

1. Speeltijd

Een wedstrijd duurt 2 keer 45 minuten plus een extra toegevoegde tijd die is verloren gegaan tijdens wedstrijd aan overtredingen en dergelijke en wordt ook wel blessuretijd genoemd. Tussen de eerste en tweede helft zit een verplichtte rusttijd van 15 minuten.

2. Doeltrap

Als team 1 de bal over de achterlijn van team 2 trapt mag de keeper van team 1 de bal pakken en deze terug het veld in trappen. – Hoekschop : Als een speler van team 1 de bal over zijn eigen achterlijn trapt mag team 2 de bal in de hoek waar de bal uit het veld is getrapt plaatsen en een vrije trap vanuit deze plek terug het veld in doen. Vanuit deze plaats kan direct of via een andere speler een doelpunt worden gescoord.

3. Strafschop

Als team 1 een overtreding maakt in zijn eigen strafschopgebied ( het gebied waar de keeper de bal in zijn handen mag pakken ) krijgt de tegenstander een vrije trap op het doel vanaf de strapschopstip. Ditzelfde wordt buiten het strapschopgebied bestraft met een gewone vrije trap op de plek waar de overtreding gemaakt is.

4. Inworp

Als team 1 de bal over de zijlijn speelt mag een speler van team 2 de bal terug het veld in werpen met beide handen. – Buitenspelregel : Er is sprake van buitenspel als een speler van team 1 dichter bij het doel van team 2 staat als de laatste speler van team 2. Dit feit zelf is geen overtreding. Er wordt pas een vrije trap gegeven als een medespeler van team 1 de bal naar de speler trapt die buitenspel staat en op deze manier het spel in een positieve zin voor zijn eigen team kan beïnvloeden.

Geschiedenis voetbal

Een korte geschiedenisles over voetbal. In principe is voetbal al een zeer oude sport waarvan de wortels dateren tot in de romeinse tijd waar men de bal nog met de handen aan mocht raken en op deze manier in het doel mocht schieten of gooien. Door de jaren heen werd het spel op diverse manieren gespeeld afhankelijk van de tijd en plaats, het spel werd vroeger zelfs niet met een ronde bal gespeeld maar met een opgeblazen koeienblaas. Pas rond het jaar 1850 werden de eerste regels voor het voetbal gemaakt. Tussen het jaar 1850 en 1900 zijn de basisregels voor het moderne voetbal gemaakt vermoedelijk in Engeland en is het spel geworden zoals wij dit nu kennen.

Leuke vragenlijst over voetbal

  • Hoeveel spelers mogen van 1 team op het veld ?
  • Hoe lang duurt een voetbalwedstrijd ?
  • Wanneer zijn de eerste voetbalregels ontstaan ?