Spreekbeurt Tijger

Spreekbeurt
tijger

Spreekbeurt tijger

Spreekbeurt 1: de tijger

Ik wil mijn spreekbeurt houden over tijgers, omdat ik er pas een paar in de dierentuin heb gezien. Ik vond het een heel mooi dier en daarom wilde ik er graag wat meer over weten.

Kenmerken van een tijger

Een tijger is een roofdier. Ze leven vooral in het bos en in grasland. Tijgers kunnen ook heel goed zwemmen. Er zijn meerdere soorten tijgers die allemaal hun eigen kenmerken hebben, dus ik zal vertellen hoe de tijger in het algemeen eruit ziet. Hij is oranje/bruinachtig met zwarte strepen. Hij kan wel 1.40 meter tot 2.80 meter lang worden. En dan komt daar nog zijn staart bij die wel 60 tot 95 centimeter lang kan zijn. Een vrouwtjestijger die volwassen is, weegt tussen de 100 en de 160 kilo. Een volwassen mannetjestijger weegt ergens tussen de 180 en de 250 kilo. Wanneer een tijger geboren wordt, weegt hij ongeveer een kilo. Tijgers worden gemiddeld 16-18 jaar oud. De oudste tijger ooit was 26 jaar geworden. Tijgers hebben hele goede ogen die zich snel kunnen aanpassen aan het donker. Achter het netvlies van het oog van de tijger zit een laag reflecterende cellen. Deze cellen weerkaatsen al het licht, waardoor al het licht twee keer wordt gebruikt. Een tijger ziet dus twee keer beter dan normaal. Een tijger heeft echte roofdierentanden. Met zijn scherpe tanden kan hij zijn prooi heel goed vasthouden en dood maken. Een tijger heeft ook lange, witte snorharen. Met zijn snorharen vindt hij zijn weg in het donker door de struiken. Zoals ik al zei kan de staart van de tijger wel bijna een meter lang worden. Met zijn staart kan de tijger in evenwicht blijven wanneer hij springt. Wanneer hij kwaad is dan slaat hij heen en weer met zijn staart. Je kunt dan maar beter zorgen dat je weggaat uit zijn buurt.

Soorten tijgers

Er zijn meerdere soorten tijgers, maar daar zijn er niet zo heel veel meer van. Ik zal nu de soorten noemen en hoeveel tijgers er daarvan nog zijn. Van de Siberische tijger zijn er nog ongeveer 450. Van de Chinese tijger zijn er nog ongeveer 300. Van de Sumatraanse tijger kun je er nog 400 tegenkomen. Dan is er nog de Maleise tijger, waar er nog ongeveer 500 van zijn. En de tijger die het meest voorkomt dat is de Bengaalse tijger. Hier zijn er nog ongeveer 1.850 van in leven. Er zijn ook tijgersoorten die zijn uitgestorven. Die soorten zijn de Noord- Indonesische, de Balinese, de Javaanse en de Kaspische tijger.

Voedsel

Tijgers zijn vleeseters. Het liefst eet de tijger herten, zebra’s, antilopen, wilde zwijnen en gazelles. Maar ook een aap gaat er wel in. En als het echt moet dan zal een tijger ook kikkers, vogels en vissen opeten. Per keer eet een tijger wel 25 kilo vlees, maar hier heeft hij dan wel een paar dagen genoeg aan. Een tijger zal nooit overdag gaan jagen, maar alleen ’s nachts. Tijgers kunnen geluidloos rondsluipen dus hun prooi zal het heel vaak niet doorhebben dat een tijger hem op wil eten. Tijgers doen dit heel slim, want ze wachten achter een boom of een struik op het juiste moment. Dan schieten ze naar voren en jagen op de prooi tot ze hem te pakken hebben. Vaak gaat dit heel snel.

Leefgebied tijger

Tijgers komen voor in verschillende delen van Azië. Zo kun je tijgers vinden in India, Bangladesh, Nepal, Siberië, China en Noord-Korea. Maar ook in Maleisië, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja en Sumatra zijn tijgers te vinden. Tijgers leven in tropische regenwouden, in dichte naaldbossen en in bamboewoud. Maar ook in de toendra, waar het vaak koud is. Waar een tijger is, zijn drie dingen. Één van die drie dingen is voldoende beschutting. Zo kan de tijger zijn prooi besluipen. Ook moeten er genoeg prooien rondlopen in het leefgebied, want de tijger moet natuurlijk wel eten. En het derde ding dat in de buurt is van een tijger is water. Tijgers zijn namelijk gek op zwemmen.

Voortplanting

Een vrouwtjestijger is ongeveer 100 dagen zwanger en krijgt per keer één tot vijf jongen. Na ongeveer een week gaan de oogjes van de babytijger voor het eerst open. Vijf maanden drinkt hij bij zijn moeder en dan gaat hij leren jagen. Na ongeveer drie tot vijf jaar is een tijger volwassen en kan hij zelf jongen krijgen.

> Deze spreekbeurt is gemaakt door Sietske uit groep 8.

Spreekbeurt hulp

Blogs over dieren