Spreekbeurt Panda

Spreekbeurt panda

Spreekbeurt panda

Overzicht spreekbeurten

Spreekbeurt 1: over panda

Introductie

De panda noemen we ook wel de reuzenpanda of de bamboebeer. In het Latijns wordt het dier ook wel Ailuropodamelanoleuca genoemd (ik schrijf het even op, want de uitspraak ken ik niet). De panda is een beer en het is een leuk dier om naar te kijken, dat is ook waarom ik mijn spreekbeurt hier over wil doen. Ik vind het leuke dieren en ze zien er ook zo lief uit. Ik heb al een hele dierenfamilie thuis aan knuffels van de pandabeer, maar nu ga ik jullie er meer over vertellen.

Het woord Panda

Panda betekent bamboe eter, dat klopt ook wel want deze dieren eten ook graag bamboe. In China noemen ze het ook wel een katbeer, ze vinden dat de ogen op de ogen van een kat lijken. De panda leeft in de laaggelegen hellingen van de berggebieden in het westen van China. Een voorbeeld waar de dieren leven is in Yunnan. De panda kun je herkennen aan de zwarte en witte kleuren. De zwarte plekken zitten op de plaatsen bij de ogen, oren, schouders en de poten. Ze wegen tussen de 80 kg en de 100 kg. De mannetjes zijn vaak rond de 100 kg en de vrouwtjes rond de 80 kg omdat ze wat kleiner zijn. De baby panda’s wegen ongeveer 85 tot 150 gram. Deze zien er vaak erg schattig uit, het zijn leuke dieren en ze kunnen al snel veel zelfstandig.

Het eten van de Panda’s

De panda’s eten natuurlijk graag bamboe, maar ze eten ook nog andere dingen en ook drinken ze. In de dierentuin kun je goed zien wat de dieren zoal eten en drinken. Je kunt ze van dichtbij bekijken, foto’s maken en vragen stellen aan de verzorgers. Een bezoekje aan de dierentuin is heel leerzaam als het over de panda gaat. Je kunt de dieren ook goed observeren, dit wil zeggen dat je er goed naar kijkt en dan kijkt hoe ze er uit zien, hoe ze bewegen, spelen, eten enz. Soms moet je ze ook tekenen en dan is het belangrijk dat je weet hoe de dieren er uit zien. Er zijn verschillende soorten panda’s want er is een reuzenpanda maar ook een kleine panda, deze is rood/bruin van kleur. Ook deze kun je in de dierentuin tegenkomen.

Vragenlijst over de panda

Ik hoop dat jullie een leuke panda spreekbeurt hebben gehad en dat jullie veel hebben geleerd. Nu ga ik een paar vragen stellen en hopelijk weten jullie nu het antwoord.

  • Wat is een andere naam voor panda?
  • Welke soorten panda’s ken je?
  • Hoeveel weegt een mannetjes panda?
  • Hoeveel weegt een vrouwtjes panda?
  • Hoeveel weegt een pasgeboren panda?
  • Wat eten de pandaberen?
  • Waar kun je de pandaberen allemaal tegenkomen?

> Deze spreekbeurt is gemaakt door Jeffrey uit groep 8

Spreekbeurt hulp

Blogs over dieren