Spreekbeurt
paard
Spreekbeurt paard
Spreekbeurt 1: over paarden
Ik wilde deze spreekbeurt houden over paarden omdat ik zelf een paard heb waar ik 3 keer per week op rij en ik verzorg haar ook altijd samen met mijn moeder.
Paarden bestaan al langer dan zeventig miljoen jaar, maar hebben zich natuurlijk in deze lange periode ontwikkeld tot zoals ze nu zijn geworden. Het oerpaard had namelijk maar een lage schofthoogte tot maximaal 45 centimeter, maar door de invloed van veranderingen in het klimaat en door de daarmee gepaard gaande wijzigingen in het eetpatroon en leefpatroon van de paarden, heeft het uiterlijk van de paarden ook een verandering ondergaan.
Verschillende paardenrassen. Tegenwoordig zijn er wel 200 verschillende paardenrassen over de hele wereld te vinden. Er zijn een aantal heel bekende paardenrassen zoals de Lipizzaner paarden, die uit Spanje en Slovenië komen. De volwassen paarden van dit ras zijn meestal wit. Een ander paardenras is de Pinto, die bontgekleurd is en door de indianen in Noord-Amerika werd gebruikt. Springpaarden zijn er ook en het paardenras Hannoveraan, dat een Duits ras is, is daar een voorbeeld van. Ook een Duits ras, is de Holsteiner dat van oorsprong een echt landbouwpaard was, maar nu wordt gebruikt voor dressuur rijden en springen. In Nederland zijn er ook speciale paardenrassen zoals het paardenras Fries, die een gitzwarte kleur hebben en gebruikt worden als rijtuigpaard. Bij de paardenrassen is er een verschil tussen de warmbloed paarden en de koudbloed paarden. De warmbloed paarden zoals de Hannoveraan en de Lipizzaner hebben een fijne bouw en zijn lichter, waardoor ze ook heel snel zijn in vergelijking met de koudbloed paarden. De koudbloed paarden zijn echte werkpaarden en hebben een stevige bouw zoals de Fries.
Het karakter van paarden. Tegenwoordig zijn er wel 200 verschillende paardenrassen over de hele wereld te vinden. Er zijn een aantal heel bekende paardenrassen zoals de Lipizzaner paarden, die uit Spanje en Slovenië komen. De volwassen paarden van dit ras zijn meestal wit. Een ander paardenras is de Pinto, die bontgekleurd is en door de indianen in Noord-Amerika werd gebruikt. Springpaarden zijn er ook en het paardenras Hannoveraan, dat een Duits ras is, is daar een voorbeeld van. Ook een Duits ras, is de Holsteiner dat van oorsprong een echt landbouwpaard was, maar nu wordt gebruikt voor dressuur rijden en springen. In Nederland zijn er ook speciale paardenrassen zoals het paardenras Fries, die een gitzwarte kleur hebben en gebruikt worden als rijtuigpaard. Bij de paardenrassen is er een verschil tussen de warmbloed paarden en de koudbloed paarden. De warmbloed paarden zoals de Hannoveraan en de Lipizzaner hebben een fijne bouw en zijn lichter, waardoor ze ook heel snel zijn in vergelijking met de koudbloed paarden. De koudbloed paarden zijn echte werkpaarden en hebben een stevige bouw zoals de Fries.
Hoe laten paarden zien wat ze voelen? Paarden laten zien in welke stemming ze verkeren en gebruikt daarvoor net als veel andere dieren lichaamstaal. Als een paard bijvoorbeeld boos is, dan zullen de oren plat naar achter gaan liggen en worden de neusgaten dicht geknepen. Is een paard bang, dan heeft het paard grote en wijd opengesperde ogen. Ook zijn dan de neusgaten meer uitgezet. Als een paard gaat snuffelen, dan wil hij voorzichtig contact zoeken. Bij opwinding laat een paard een snuivend geluid horen en als het paard ontspannen en tevreden is, dan zijn er zachte en proestende geluiden te horen. Gaat het paard echter met de achterbenen bokken, dan is dat een teken om op te passen, want dat wordt door paarden als dreigmiddel beschouwd. Een paard moet in elk geval nooit van achter benaderd worden, want dat kan een schrikreactie teweeg brengen.
Leuke vragenlijst over paarden
Ik heb een paar vragen opgesteld die ik in mijn spreekbeurt heb behandeld. Wie kan er antwoord geven op deze vragen?
- Noem drie verschillende paarden rassen
- Hoe voelt een paard zich als zijn oren plat liggen?
- Hoeveel verschillende paardenrassen zijn er nu ongeveer?
- Hoe lang lopen paarden al op de aarde rond?
> Deze spreekbeurt is gemaakt door Jetske uit groep 7