Spreekbeurt dolfijn
Spreekbeurt dolfijn
Ik wou een spreekbeurt houden over dolfijnen omdat ik op vakantie met ze heb kunnen zwemmen en het echt ontzettend lieve beesten waren.
Soorten dolfijnen
Er zijn in totaal wel meer dan 61 soorten dolfijnen bekend, maar veel mensen gebruiken de namen van walvissen, bruinvissen en dolfijnen vaak door elkaar. In elk geval kan er bij de echte groep dolfijnen een onderscheid gemaakt worden tussen zes verschillende soorten dolfijnen. De zes soorten zijn spitssnuitdolfijnen, La Plata en Jangstsekiang dolfijn, Indus en Gangesdolfijn, Orinocao en Amazonedolfijn en zeedolfijnen. Tot de spitssnuitdolfijnen behoort onder meer de zwarte dolfijn. De tuimelaar is weer een voorbeeld van een zeedolfijn.
Lengte van dolfijnen
Afhankelijk van het soort waar de dolfijn toe behoort, kan een dolfijn wel tot 12 meter lang worden. De zwarte dolfijn kan bijvoorbeeld een lengte bereiken van 12 meter. Er zijn ook dolfijnensoorten, die minder lang worden zoals de kortsnuitdolfijn, die maar anderhalve meter lang kan worden. Een tuimelaar kan wel tot vier meter lang worden en orka’s kunnen een lengte bereiken van negen meter. Bijzonder aan dolfijnen is dat de twee hersenhelften om de beurt gaan slapen. Een dolfijn slaapt dus nooit helemaal en zal altijd alert blijven. Een ander kenmerk van dolfijnen is dat ze over vier magen beschikken, waarvan een bestemd is om eten te bewaren. Dolfijnen eten verschillende soorten vis, maar ook schelpdieren en schaaldieren zoals garnalen. Dolfijnen beschikken over drie vinnen, waarvan twee borstvinnen en een rugvin. De rugvin gebruikt de dolfijn om in evenwicht te blijven en met de borstvinnen kan de dolfijn sturen. De plat vormgegeven staart van de dolfijn wordt gebruikt om zowel vooruit als achteruit te kunnen zwemmen en natuurlijk om te springen. Dolfijnen kunnen tot wel zes meter hoog springen zoals de tuimelaar en hele snelle dolfijnen kunnen wel een snelheid van 55 kilometer per uur halen bij het zwemmen.
Sonar
Dolfijnen hebben ogen, waarmee ze kunnen kijken als ze boven het water zijn, maar onder water maken ze gebruik van sonar. Dolfijnen maken hoge geluidjes, die niet hoorbaar zijn voor de mens, maar die geluidjes botsen als het ware onder water ergens tegen aan, waardoor het geluid weerkaatst wordt. Als er een obstakel onder water is, dan voelt de dolfijn met zijn onderkaak dat het geluid weerkaatst wordt en kan hij uitwijken. Ook hebben dolfijnen oren in de vorm van twee kleine gaatjes achter de ogen.
Sociaal gedrag
Dolfijnen leven vooral samen in groepen en het zijn dan ook sociale dieren. Ze mogen ook graag spelen en doen dit bijvoorbeeld door elkaar met hun tanden te bijten. Als ze vechten, gebruiken dolfijnen juist geen tanden, maar botsten ze met hun snuit tegen de buik van de andere dolfijn. Dolfijnen zijn ook nieuwsgierig van aard en ze komen dan ook vaak langs de boot zwemmen om te kijken wat er aan de hand is.
> Deze spreekbeurt is gemaakt door Kim uit groep 8
Extra informatie
- Wikipedia over katten
- Gratis foto’s: Pexels, Unsplash en Pixabay.com