Spreekbeurt Zeehonden

Spreekbeurt
zeehonden

Spreekbeurt zeehonden

Spreekbeurt 1: Zeehonden algemeen

Ik wou een spreekbeurt houden over een dier waar ik niemand over heb gehoord, en ik ben laats naar het Dolfinarium geweest waar ze zeehonden hadden daarom leek het me wel leuk om een spreekbeurt over deze dieren te houden.

Zeehonden zijn zonder dat veel mensen dit weten roofdieren en komen zelfs in Nederland voor in de Waddenzee. Zeehonden komen op vrij veel plekken voor in de wereld en leven op zowel het noordelijk als zuidelijk halfrond. Hun leefgebied is vrijwel bepert tot de polen en subpolen maar komen met uitzondering ook voor in tropische gebieden.

De zeehond

Zeehonden is de gemeenschappelijke naam voor een van de vinpotiggen uit de familie Phocidae, welke te herkennen is door de afwezigheid van een oorschelp. Het binnenste gedeelte van hun oor werkt perfect ondanks de externe oorschelp onbreekt. Ook zijn ze te herkennen aan hun zig zaggende manier van zwemmen waarbij ze gebruik maken van hun achterste flippers en uiteinde van hun lichaam, door deze apparte lichaamsbouw is het grappig en vooral moeizaam voor de zeehond om zich te verplaatsen op het land. Ze hebben veel vet en korte ruwe harden als vacht waardoor lichaamswarmte kan worden vastgehouden.

Zeehonden jacht

Hedendaags wordt nog steeds ondanks groot wereldwijd protest jacht gemaakt op de zeehond voor zijn vacht zodat deze gebruikt kan worden in de bont en kledingsindustrie. Er zijn voor en tegenstanders die elk hun eigen mening hebben waarom de zeehonden jacht moet voortbestaan of juist moet ophouden. Voorstanders van de jacht geven aan dat grote delen van de locale bevolking leven van de jacht en dat zonder dit een bestaan onmogelijk zou zijn, tevens zeggen ze dat als de zeehonden populatie te groot zou worden deze alle kabeljauw in de omgeving zouden opeten totdat er geen een meer zou zijn, alleen met controle op de populatie zou dit volgens voorstanders in de hand gehouden kunnen worden. Tegenstanders die pleiten voor het onmiddelijk te stoppen menen dat er onvoldoende onderzoek naar de kabeljouw populatie is gedaan voor het komen tot deze conclusie. Bovendien vinden ze de jacht ontzettend wreed omdat de dieren vaak nog geen 3 weken oud zijn en dat de dieren vaak nog levend van hun vacht worden gestript. Bovendien zou het economisch voordeel voor de locale bevolking erg meevallen en zou dat argument dus verwaarloosd kunnen worden.

> Deze spreekbeurt is gemaakt door Klaas uit groep 8

Blogs over dieren