Spreekbeurt konijn
Spreekbeurt konijn
Spreekbeurt 1: over konijnen
Ik heb zelf twee dwergkonijnen al 2 jaar thuis daarom wil ik een spreekbeurt houden over konijnen.
Konijnen zijn leuke gezelschapsdieren en kunnen zowel in huis als buitenshuis gehouden worden. Konijnen worden dan ook gezien als huisdieren, maar er zijn nog veel meer konijnen, die gewoon in het wild leven en die mensenschuw zijn. Er zijn veel soorten konijnen en voor wie een konijn als huisdier houdt is het goed om meer te weten over de verzorging ervan.
Soorten konijnen
De konijnen, die als huisdier gehouden worden kunnen tot verschillende soorten behoren. Zo zijn er dwergkonijnen, die heel lief en klein zijn, maar er zijn ook Vlaamse reuzen, die echt heel erg groot kunnen worden. De konijnen kunnen dan ook worden ingedeeld in vier groepen, namelijk grote rassen, middelgrote rassen, kleine rassen en dwergrassen.
Hok van het konijn
Als het konijn binnen wordt gehouden, dan kan daarvoor een speciaal konijnenhok gebruikt worden, waar het konijn genoeg bewegingsvrijheid heeft met een apart ruifje voor het hooi er in, een drinkflesje voor het water, een voerbakje en een nachthokje. Als het konijn buiten in de tuin staat dan is het ideaal om een hok met een ren eraan te hebben. Het konijn kan zich dan uitleven in de ren en zich ’s nachts terug trekken in het hok om te gaan slapen. Er moet dan wel opgelet worden dat de ren aan de bovenkant een open deksel van bijvoorbeeld gaas heeft, zodat roofdieren het konijn niet kunnen pakken. Om te voorkomen dat het konijn holen gaat graven kan er onder de aarde gaas worden aangebracht.
Verzorging van het konijn
Zoals elk huisdier moet ook een konijn goed verzorgd worden. Onder een goede verzorging wordt natuurlijk het geven van voedsel en water verstaan, maar ook aandacht. Als voedsel kan er kant-en-klaar konijnenvoer gekocht worden in de dierenwinkel en kan er dagelijks hooi gegeven worden. Als lekkernij is een wortel natuurlijk erg lekker, maar ook op appel, sla en paardenbloemen zijn ze dol. Aandacht geven kan door rustig met het konijntje te spelen en het konijntje zachtjes te aaien. Als het konijn binnen in een hok wordt gehouden, vind het konijn het prettig om er elke dag even uitgelaten te worden en op onderzoek uit te gaan. Bij de verzorging is het ook belangrijk om de groei van de nageltjes in de gaten te houden. Te lange nageltjes kunnen thuis zelf geknipt worden met een speciaal knippertje, maar de dierenarts kan dit ook doen.
Gedrag van konijnen
Bij konijnen kan er aan het gedrag worden afgelezen in welke gemoedstoestand ze verkeren. Als er gevaar dreigt dan zullen konijnen bijvoorbeeld gaan stampen, maar dit stampgedrag kan ook vertoond worden als ze boos zijn. Een konijn, die met zijn kinnetje over voorwerpen gaat wrijven wil zijn terrein afbakenen met zijn geur. Als een konijn volledig uitgestrekt ligt, dan voelt het konijn zich op zijn gemak. Een konijn kan ook met voorwerpen gooien en dat kan betekenen dat het konijntje wil spelen of dat het konijntje boos is. Duwt een konijn zijn neusje tegen je hand aan, dan is het bezig om aandacht te vragen. Konijnen kunnen ook rechtop staan en dat doen ze vooral als goed willen zien wat er in de omgeving gebeurt.
> Deze spreekbeurt is gemaakt door Rodrigo uit groep 8