Spreekbeurt Hamster

Spreekbeurt hamster

Spreekbeurt hamster

Overzicht spreekbeurten

Spreekbeurt 1: over de hamster

Ik ga mijn spreekbeurt over hamsters houden, omdat ik zelf een hamster heb. Ik wil graag weten hoe ik hem moet verzorgen en wat hij leuk vindt.

Soorten hamsters

Er zijn veel verschillende soorten hamsters die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Een voorbeeld van een hamster is de Russische dwerghamster. Hij is ongeveer zeven centimeter lang en kan maximaal twee jaar oud worden. Russische dwerghamsters zijn grijs, wit of donkerbruin van kleur. Dan zijn er ook nog gewone dwerghamsters. Die kunnen ongeveer tien centimeter lang worden en ook maximaal twee jaar oud. Deze hamsters zijn er in veel kleuren, zoals bruin, wit en grijs net als de Russische dwerghamster. Maar ook vaak gevlekte hamsters, dus dat ze meerdere kleuren hebben.

Het eten en drinken

Net als wij moet ook een hamster eten. Hamsters eten droogvoer. Het is het beste voor je hamster om hem voer te geven waar vijftien tot twintig procent eiwit inzit. Wat je een hamster absoluut niet mag geven is voer wat voor konijnen bedoeld is. Hier zit een speciale stof in waar hamsters niet tegen kunnen. Hamsters houden ook van groenvoer zoals witlof, andijvie, spinazie, wortel, appel, peer, banaan en broccoli. Niet elke hamster vindt dit lekker, maar ze lusten altijd wel iets uit dit rijtje. Het is het beste om de verschillende dingen die je hamster lust met elkaar af te wisselen zodat hij genoeg vitaminen binnenkrijgt. Er is ook eten wat je een hamster echt niet mag geven, zoals chocola, chips, knoflook, ui en veel soorten planten. Hamsters drinken niet veel, maar ze hebben het wel echt nodig. Het beste kun je om de twee dagen vers water uit de kraan voor je hamster in een flesje doen. Je kunt hem ook mineraalwater geven.

De kooi

Je kunt een hamster niet zomaar dag en nacht in je huis rond laten lopen. Daarom moet je een kooi hebben waarin je de hamster kunt doen. Het liefst heeft je hamster een zo groot mogelijke kooi, maar je kunt uitgaan van minimaal tachtig bij vijftig centimeter. Je kunt de kooi het beste op een plek zetten waar de temperatuur steeds gelijk blijft. Hamsters staan graag ergens waar ze overdag kunnen slapen. Het beste is om je hamster niet direct in de zon te zetten en hem weg te houden van eventuele andere huisdieren. In de kooi zul je een aantal dingen moeten hebben om je hamster gelukkig te maken. Zo moet hij een huisje, een etensbakje en een drinkflesje hebben. De bodem van de kooi moet goed bedekt zijn, het liefst met iets van zaagsel. Daarnaast wil een hamster ook graag nestmateriaal en wat speeltjes zoals een radje of een buisje hebben.

Verzorging van een hamster

Je moet je hamster goed verzorgen om hem blij te houden. Als je een hamster hebt met kort haar dan hoef je hem niet te borstelen. Maar hamsters met lang haar moet je wel borstelen. Het beste kun je elke week met een zachte, droge hamsterborstel zijn haren kammen. Elke week moet je ook de kooi van de hamster schoonmaken, dus zijn spullen schoonmaken en de bodembedekking vernieuwen. Elke dag moet je hamster eten en drinken. Eten kun je elke dag bijvullen, water eens per twee dagen verversen. Heb je de hamster fruit gegeven dan moet je goed opletten dat hij het niet meeneemt naar zijn huisje. Daar gaat het namelijk rotten en als hij er dan van eet kan hij ziek worden. Als een hamster lange nagels heeft dan moet je ze knippen. Die kun je vaak gratis laten doen bij een dierenwinkel. In veel gevallen slijten de nagels goed af wanneer je hem de mogelijkheid geeft om te knagen, klimmen en graven. Je kunt dus takjes voor je hamster in zijn kooi leggen om te voorkomen dat zijn nagels te lang worden. De tanden van een hamster groeien zijn hele leven. Je moet zorgen dat ze niet te lang worden, want dan kan hij doodgaan, omdat hij niet meer goed kan eten. Je kunt je hamster het beste hard voedsel zoals wortels geven of takken waaraan hij kan knagen. Zijn de tanden van je hamster te lang geworden dan zul je naar de tandarts moeten. Je mag nooit zelf de tanden van je hamster knippen.

> Deze spreekbeurt over hamsters geschreven door Ilse uit groep 7.

Spreekbeurt hulp

Blogs over dieren