Spreekbeurt Slang

spreekbeurt-slang

Mijn spreekbeurt over de slang

Door Evert uit groep 8

Ik heb zelf een ringslang in een terrarium daarom wil ik een spreekbeurt over de slang houden.

Slangen zijn dieren, die we in Nederland niet vaak tegenkomen, maar er zijn wel bepaalde soorten slangen die hier voorkomen. Slangen komen namelijk haast overal op de wereld voor, maar de meeste slangen wonen toch wel in de warmere gebieden. Slangen zijn interessante dieren, waar veel wetenswaardigheden over verteld kunnen worden.

De Slang

Slangen zijn zogenaamde schubreptielen, dat ook wel uitgelegd kan worden als aan hagedissen verwante reptielen. Elke slangensoort kenmerkt zich door het lange en dunne lichaam zonder ledematen, die zich over de grond met het lijf voortbewegen door de buik over de grond te schuiven. Het hele slangenlijf is bedekt met schubben en de oogleden van de slang kunnen niet worden bewogen.

Slangensoorten

Over de hele wereld zijn er meer dan 3000 soorten slangen bekend. Een klein deel van deze slangen is giftig, want het gaat hierbij om vijftien procent van het totaal. Giftige slangen worden ook wel gifslangen genoemd. De functie van het slangengif is van oorsprong bedoeld om eten beter te kunnen verteren, maar voor de mens kunnen slangenbeten van gifslangen eventueel wel dodelijk zijn. De adderslangen zoals ratelslangen zijn een voorbeeld van gifslangen. Andere bekende soorten slangen zijn onder meer koraalslangen, mamba’s en cobra’s.

Leefwijze van slangen

Slangen komen zelden voor in groepsvorm en kunnen dan ook tot de solitaire dierengroep gerekend worden. Wel kan het voorkomen dat tijdens het houden van een winterslaap meerdere slangen zich bij elkaar voegen zoals voorkomt bij de ringslang. Slangen zoeken elkaar op tijdens de paringstijd. Slangen in de tropen kunnen bijvoorbeeld elk jaar een eierenproductie hebben, maar in minder tropische streken gebeurt dit om het jaar, want dan heeft het slangenvrouwtje door de winterslaap en drachtigheid weer een jaar nodig om op krachten te komen.

Voedsel voor slangen

Alle slangen zijn vleesetende dieren en dat kan variëren van insecten en slakken voor hele kleine slangen tot muizen en hagedissen voor de grote slangen. De kleine prooien worden in een keer door de slang levend en wel door de slang doorgeslikt en opgegeten. Grotere prooien worden eerst doodgemaakt door de slangen, door ze bijvoorbeeld te wurgen of te vergiftigen om ze daarna op te eten. Een wurgslang zal bijvoorbeeld eerst de prooi wurgen.

Huid van slangen

De huid van een slang zal om de zoveel tijd gaan vervellen, waarbij de hele huid van de slang loslaat, waarna een prachtige nieuw slangenvelletje ontstaat. In gebieden waar slangen voorkomen is het dan ook mogelijk om een complete slangenhuid op de grond te zien liggen. Tijdens de periode van het wisselen van de huid, trekken de slangen zich meestal terug op een rustige plaats.