Leeuwen
spreekbeurt

Leeuwen spreekbeurt

Spreekbeurt 1: de leeuw

Ik doe mijn spreekbeurt over de leeuw, omdat ik het een groot en mooi dier vind. En ik wil graag wat meer weten over de leeuw.

Het uiterlijk van de leeuw

Een leeuw is een grote kat. Hij heeft een brede kat, een korte snuit en kleine, ronde oren. Zijn vacht is vaak zandgeel, maar sommige leeuwen hebben ook een beetje bruinachtig of grijsachtige vacht. Er zijn zelfs witte leeuwen. Aan het puntje van de staart van de leeuw zit een donkerharig kwastje. Mannetjesleeuwen hebben dichte, zwarte, bruine of gele manen. De lengte van deze manen is bij sommige leeuwen tot alleen op hun kop, maar bij andere leeuwen komen de manen tot op hun hals of schouders. Pas na ongeveer zes jaar zijn de manen van de mannetjesleeuw helemaal gegroeid. Vrouwtjesleeuwen zijn een stuk kleiner en hebben geen manen. Een mannetjesleeuw is meestal tussen de 1.70 m en de 2.50 m lang. Hij weegt tussen de 150 en 280 kilo. Een leeuwin is meestal tussen de 1.40 m en de 1.90 m lang. Zij weegt maar 100 tot 182 kilo. De staart van een leeuw is ongeveer zestig centimeter tot een meter lang. Een leeuw wordt meestal tussen de 1 meter en de 1.28 meter hoog. Leeuwen kunnen in het wild ongeveer tien tot veertien jaar worden. Als je een leeuw in gevangenschap houdt – bijvoorbeeld in de dierentuin – dan kan hij wel 25 jaar worden en soms nog ouder dan dat.

Leefgebied

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een leeuw gezien, maar nog nooit in het wild. Er leven namelijk in het wild geen leeuwen in Nederland. Vroeger leefde de leeuw voornamelijk in Europa, in Azië en in Noord-Amerika. Nu leeft de leeuw voornamelijk in Afrika. Afrika is namelijk erg geschikt voor de leeuw, want daar zijn veel savannen en grote, open vlaktes. De kleuren van het landschap daar zijn ongeveer gelijk aan de kleur van de leeuw, waardoor hij niet zo opvalt. Daarnaast leven daar ook antilopen en zebra’s en dat is wat leeuwen eten. Ze leven in groepen en dit noem je een roedel. Een roedel bestaat uit zes tot dertig leeuwen. Als er een leeuw wordt geboren dan wordt die gelijk opgenomen in de roedel. En de oudere leeuwen worden uit de roedel gezet. Ze zijn dan op zichzelf aangewezen en gaan zwerven in hun eentje. Na een tijdje kunnen de oude leeuwen niet meer voor zichzelf zorgen en dus krijgen ze ook niet genoeg te eten. Daarna zullen ze dood gaan.

Communicatie tussen leeuwen

Als wij iets aan elkaar duidelijk willen maken dan zeggen we wat we willen. Leeuwen kunnen dit niet en moeten dus op een andere manier communiceren. Het luidste geluid dat een leeuw kan maken is zijn brul. Dit doen ze vaak alleen nadat de zon al onder is gegaan, nadat ze een prooi hebben gedood en nadat ze gegeten hebben. Als een leeuw een andere leeuw tegenkomt dan laat hij een grom horen. Een leeuw kan laten weten dat er gevaar is, dat hij opgewonden is of dat hij bang is door harder of zachter te snorren. Als hij rustig is dan liggen zijn oren plat, maar is hij erg alert dan zullen zijn oren recht omhoog staan. Leeuwen praten ook met elkaar door geuren. Deze geuren komen van hun urine en van hun geurklieren. Deze geurklieren zitten bij elke leeuw op hun kop en kin, tussen hun tenen en op het punt waar hun staart aan hun lijf zit. Telkens als een leeuw ergens plast of ergens tegenaan schuurt met zijn lichaam dan brengt hij zijn geur over. Andere leeuwen die daar langs komen, ruiken dit en weten dan dat een andere leeuw daar is geweest.

Jacht op de leeuw

In Afrikaanse landen wordt op leeuwen gejaagd om hun vacht, tanden en botten en meer te krijgen. Maar vanwege al het jagen op de leeuw, gingen veel soorten dood. Een voorbeeld hiervan is de Indische leeuw. Ongeveer 100 jaar geleden waren er nog maar iets meer dan tien Indische leeuwen en nu zijn er al bijna 275. Deze soort leeuw leeft alleen nog vanwege de bescherming. Overal zijn beschermde gebieden voor de leeuw, zoals reservaten waar een hek omheen zit en waar niet gejaagd mag worden.

> Deze spreekbeurt is gemaakt door Nico uit groep 7.

Blogs over dieren